Lubomír Stejskal: Odvrácená strana inspirujícího příběhu

10. říjen 2013
Publicistika

Koncem minulého měsíce udělil předseda Senátu pamětní medaili Gjonu Perdedajovi. Muži původem z Kosova, který v Praze zachránil před přepadením bezmocnou ženu, ale sám na svůj hrdinský čin těžce doplatil. K případu se v poznámce Odvrácená strana inspirujícího příběhu vrací Lubomír Stejskal.

Mohl se neblahé situaci šikovně vyhnout. Dělat, že nevidí. Stařenka na chodníku by přišla o obsah své kabelky. Nejspíš by utrpěla fyzickou a nade vší pochybnost psychickou újmu. Zato Gjon Perdedaj by neměl celoživotní problém. Ochrnutou část těla, ztrátu řeči i schopnosti pracovat, problémy s úřady. Dluhy na zdravotním pojištění, s nimiž mu nepomohl stát, ale veřejnost prostřednictvím transparentního účtu.

Tento Kosovan žijící nyní v Karlových Varech patří do kategorie těch, kdo na vlastní kůži pocítili platnost rčení za dobrotu na žebrotu. Neznámou ženu zachránil před útokem zloděje - a málem přišel jeho rukou o život. Nebýt několika slušných lidí okolo něj, pakliže by musel čelit byrokratické mašinérií úřadů sám, ono rčení by se vyplnilo nejspíš doslova. Medaile od šéfa horní komory je jistě skvělý počin – nemá ovšem jinou hodnotu než symbolickou. To je ale slabý lék na všudypřítomnou lidskou lhostejnost.

Mnohem účinnější inspirací konat dobro by bylo zavedení systémového řešení. Mohlo by mít podobu zvláštního zákona. Hrdinové všedního dne, jimž akt občanské statečnosti nevratně poškodil zdraví, by nemuseli být odkázáni na milodary a dobrou vůli. Jinými slovy: stát by zabránil tomu, aby těmto lidem jeho instituce házely byrokratické klacky pod nohy tím, že by jim účinně pomohl. Nejen finančně, ale i profesionálním a současně lidským přístupem svých úředníků. Při takto nastavených pravidlech by se pak nemohlo stát, aby kdokoli z nich ponižoval poloochrnutého člověka ze ztrátou řeči, aby si sám vyplnil požadované formuláře.

V kauze Gjona Perdedaje se zdá, že se nakonec vše v dobré obrátí. Ovšem více než desetileté čekání na světlo naděje po příkladném činu není právě tím, co by ostatní inspirovalo k jeho následování. A to je odvrácená strana občansky silného příběhu kosovského hrdiny.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio