Lubomír Stejskal: Soutěž Vesnice roku má smysl, motivuje obce ke zlepšení vzhledu a života

29. srpen 2014
Publicistika

S nadcházejícím koncem prázdnin se přiblížil nejen začátek školního roku, ale také finálová část soutěže o letošní titul Vesnice roku. Celostátní kolo začíná už tuto neděli a z českého západu do něj postupují vítězové kol pořádaných v obou našich krajích. Svůj pohled na toto téma nabízí v poznámce Nekončící maraton Lubomír Stejskal.

Letos tomu bude pětadvacet let, co padla železná opona. Teprve pak se mnozí z nás vydali vůbec poprvé poznat svět na její západní straně. Někdo za Atlantik, někdo jen na skok do Bavorska. A všichni jsme zažili šok z poznaných rozdílů. Přáli jsme si, aby také naše města, obce a vesnice vypadaly jako ty u sousedů. Jak toho ale docílit? Jasná odpověď: nepůjde to bez peněz, práce a aktivního přístupu samotných obyvatel. A právě ten má, alespoň na venkově, motivovat soutěž „Vesnice roku“. Zdá se, že tomu tak opravdu je.

Oba letošní vítězové západočeských krajských kol jsou do tohoto projektu zapojeni už řadu let. Obec Dolní Žandov na Chebsku od roku 2005, Kostelec v sousedním Tachovsku deset let. Když se oba starostové záhy po získání Zlaté stuhy pro jejich obce vyjadřovali v regionálních médiích, dominovalo v jejich větách slovo práce. Eliška Stránská, starostka Dolního Žandova, zmínila tvrdou práci všech – jí samotné a členů jejího týmu na radnici, obecních spolků a místních klubů a organizací a také samotných obyvatel.

Ani kostelecký starosta František Trhlík nemohl hodnotit úspěch v soutěži jinak. „Za deset let jsme toho udělali opravdu hodně. Následně nás čeká také spousta práce. Tento maraton nikdy nekončí,“ uvedl na slavnosti předání Zlaté stuhy a dodal: „Podmínky pro život v Kostelci jsme rozhodně pozvedli v kvalitní kultuře, sportu a společenském žití.“ Důkazem spokojenosti lidí může být i jeden statistický údaj. Za dekádu o více než polovinu vzrostl v obci počet nových rodinných domů.

Obecně platí, že lidé, kteří se starají o vzhled svých obcí, si uznání zaslouží – byť ne každému se dostane oficiální ocenění. Věc má ale i druhou stranu mince. Skeptici mezi námi mohou namítnout, jestli by naše dekorované vesnice vypadaly stejně půvabně, kdyby žádná soutěž neexistovala. A jestli třeba v Bavorsku nedosáhli toho, co jim na první pohled závidíme, podstatně dříve a bez podobné soutěže.

Dlužno ovšem dodat: zatímco oni mohli začít po válce s pílí sobě vlastní své vesničky zvelebovat do jejich současné malebnosti, na naší straně Šumavy jsme věnovali všechny síly intenzivnímu budování socialismu. Proto ten zprvu propastný a jen velmi pozvolna se zmenšující rozdíl.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.