Lubomír Stejskal: Výhled bez záruky

7. listopad 2013
Publicistika

Která z národnostních menšin žijících v naší republice zaznamená do deseti let největší nárůst? Takové je dnešní téma, na které se v rámci rozhlasového projektu Česko 2023 pokusí nalézt odpověď Lubomír Stejskal. Svému zamyšlení dal název Výhled bez záruky.

Nemaje křišťálovou kouli, musí vzít člověk zavděk statistikou. Pak by mohla být odpověď relativně snadná. Stačilo by ze srovnávacích tabulek vypozorovat trend. A z něj odvodit výsledek. Vezměme si tedy k ruce oficiální údaje ze sčítání lidu z let 2001 a 2011. Největší nárůst, o 140 procent, nacházíme u Ukrajinců. Následují Vietnamci – 69 procent; jako třetí se umístili Rusové se 43 procenty.

Podobnou tendenci můžeme vystopovat také v první dekádě po sametové revoluci. Proto bychom mohli dojít k závěru, že nejpočetnější menšinou za deset let mohou být Ukrajinci. Pokud ovšem najdeme dost odvahy a přehlédneme ještě jeden trend: vzestup počtu obyvatel hlásících se k moravské národnosti. Neboť Moravanů k poslednímu sčítání výrazně přibylo. Mezi roky 2001 a 2011 o 37 procent. Zde ale musíme vzít do úvahy, že od roku 1991 se počet Moravanů celkově snížil, a to o 61 procent. Kolik jich tedy bude za deset let a jaké by to mohlo mít politické souvislosti je vskutku těžké odhadnout. Zejména proto, že přihlásit se k jakékoli národnostní menšině může kdokoli zcela svobodně.

Tato skutečnost ovšem generuje další problém, který pominout v žádné případě nelze. V roce 2011 se k romské národnosti přihlásilo necelých osm tisíc obyvatel. Reálně jich ale v republice žije nejméně třicetkrát více. Odhad na spodní hranici je čtvrt milionu. Tento rozdíl mezi údaji na papíře a normálním životem jakékoli prognózy značně znesnadňuje. Použijeme-li vyjádření z vládního materiálu k této záležitosti, pak můžeme konstatovat: na základě oficiálních čísel nelze opírat argumenty pro tvorbu politických opatření vůči romské menšině, když tato jakoby neexistuje. Přesto je to právě ona, kdo v našem výhledu náleží ke kandidátům na prvenství mezi těmi, koho z Nečechů bude u nás za deset let nejvíc. Obecně se má za to, že je to kvůli vyšší porodnosti v romské komunitě.

Nicméně v dnešním turbulentním světě nemůžeme vyloučit docela jiný vývoj. A tak se může stát, že za deset let se budeme zabývat poněkud jinými počty a nečekaně odlišnou strukturou národnostních menšin.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.