Lüftnerka v plzeňské ZOO ožila tradičními řemesly

19. září 2011

Statek Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně hostil o tomto víkendu festival tradičních lidových řemesel a dovedností k užitku i potěše. Návštěvník se ocitl v předminulém a na začátku minulého století obklopen lidmi obdařenými nejrůznějšími dovednostmi.

Návštěvníci Lüftnerky mohli vidět jak se stlouká ručně máslo, dere peří, svazují peroutky, pere v neckách a na valše, naklepávají kosy a srpy. Skupina dobrovolníků sdružených kolem podhorského mlýnského skanzenu Hoslovice na Strakonicku předvedla mlácení obilí cepy a vázání povřísel. Přímo před zraky návštěvníků se získané zrní měnilo v unikátním ručním mlýně na mouku a ta na jednoduché placky.

K zajímavostem patřilo i malování pravé chodské keramiky z okolí Klenčí pod Čerchovem.
Ukázky řemesel doplnily i tentokrát ochutnávky stylových staročeských jídel našich předků podle receptur z jižního Plzeňska a Pošumaví.


Festival byl letos spojeno se slavnostním připomenutím 10. výročí záchrany statku Lüftnerka od demolice a otevření jeho prvních částí veřejnosti. Byly otevřeny dvě nové statkové expozice. Jedna je věnována minulosti i současnosti okolí zoologické a botanické zahrady, druhá představuje české a plzeňské vinařství. Právě statek Lüftnerka je dnes už posledním z bývalých zdejších viničných statků.

autor: kos
Spustit audio