Lukáš Houdek: Můžeme zachránit životy lidí. Byl by hřích to nezkusit

1. březen 2019

Lukáš je koordinátorem vládního projektu Hate Free Culture. Sám o sobě na stránkách projektu píše: Narodil jsem se v říjnu roku 1984 do dělnické rodiny v pohraničním Stříbře. Vystudoval jsem romistiku na FFUK v Praze. Několik let jsem šéfredaktoroval časopis Romano voďori, vedl nakladatelství romské literatury KHER.

Aktivně se věnuji fotografii, jejímž prostřednictvím reflektuji témata identity, násilí a nenávisti nebo bezpráví. Součástí Hate Free Culture jsem proto, že se mě téma násilí z nenávisti dotýká osobně. V HFC působím od samotného začátku.

Romistika pro mě byla skvělá škola. Učili nás jazyk, historii, ale především nás učili přemýšlet, nemuseli jsme se biflovat.

V Ghaně, kam odjel pro tamní českou ambasádu mapovat osudy ghanských studentů, kteří získali vzdělání v Československu, se setkal s problémy albínů a rozhodl se jim pomoci. Celý příběh najdete tady. Ve zkratce se spolu s českými chemiky a ghanskými albíny pokusí přímo na místě rozjet udržitelnou výrobu levných opalovacích krémů z lokálních surovin, které jsou pro albíny fatálně důležité, leč prozatím finančně nedostupné. Pro rozjezd však bude potřeba trocha peněz – ty se snad podaří získat prostřednictvím portálu HitHit. Kampaň by měla startovat 17. března. Získat můžete nejen krémy na opalování z ghanského bambuckého másla, ale třeba také med či klíčenky od albínů z Ghany.

Zjistili jsme, že můžeme - a vlastně úplně snadno - zachránit životy lidí. Byl by hřích to nezkusit.

Rozhlasový dokument Lukáše Houdka o ghanských albínech bude vysílat ČRo Dvojka pod názvem Bílá nosí smrt ve čtvrtek 21. března v 18.30. Původně hodinový dokument musel být zkrácen na polovinu. Proč? I o tom je řeč v rozhovoru. A také zjistíte, co si Lukáš Houdek jako romista myslí o seriálu Most! či jak vnímá změny, kterými právě prochází Český rozhlas. A také přemýšlí o nenávisti na sociálních sítích a o změnách naší citlivosti. V rozhovoru doporučil americký televizní seriál Pose (a knihu Niny Špitálníkové Mezi dvěma Kimy.)

autor: Jan Anderle
Spustit audio