Lurdská jeskyně na tachovském vrchu Vysoká stojí rozhodně za návštěvu

23. duben 2020

Chcete se příjemně ochladit a přitom poznat kousek zajímavé historie? Pak pro vás máme tip na výlet k Lurdské jeskyni u Tachova. Do skály vytesaná svatyně tady zdobí poutní místo na kopci Vysoká od konce 19. století.

Lurdská jeskyně je součástí naučné stezky, kterou tu vybudovala Místní akční skupina Zlatá cesta. Stezka vás provede také kolem rozhledny ve tvaru kalicha, ze které je úžasný výhled na celé historické město Tachov.

Na kopci Vysoká stávala od 18. století kamenná kaple. Po vysídlení původního německého obyvatelstva po druhé světové válce ale chátrala a nakonec byla v roce 1961 stržena. Na jejím místě dnes základy kapličky zakrývá hromada hlíny. Na své si tu ale určitě přijdou děti.

Z kupy vede do pískoviště skluzavka a v okolí najdeme kvízy a rébusy na historická témata. Odtud už je to jen pár kroků k Lurdské jeskyni. Zpola vytesaná do skály, zpola dozděná z kamenů. Stalo se tak už v roce 1899.

Zázrak hodný Lurd

Na rozdíl od kapličky stojí Lurdská jeskyně dodnes. Nestala se ani cílem vandalů, nepodlehla ani zubu geologického času. Vnitřku kapličky zabezpečenému pevnými mřížemi dnes vévodí dřevěná soška Panny Marie.

Příjemné zastavení u jeskyně si můžete zpestřit tak, že celou skalku obejdete. Při troše štěstí najdete místo, kde v 19. století byly namontovány dřevěné sochy znázorňující jeden biblický výjev: Ježíš a apoštolové na hoře Olivetské. Místo, kde sochy byly, už dnes připomínají jen skoby. Při našem natáčení se tu proháněla koťata. Na dobových fotografiích si ale můžete prohlédnout, jak poutní skalka počátkem minulého století vypadala.   

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio