Lyžovat se naučí skoro každý, když to není „dřevo“

25. únor 2015

Má za sebou více než 40 zimních sezón, během kterých absolvoval desítky lyžařských kurzů. Na svazích naučil lyžovat stovky žáků. Rodičům totiž děti spíš odmlouvají, říká lyžařský instruktor Vladimír Ledl, kterým byl naším hostem.

První zkušenosti dává vedoucí lyžařské školy TJ Jáchymov dětem od pěti do patnácti let. Ideální věk postavit se poprvé na lyže je zhruba v první třídě na základní škole. On sám to zkusil ještě o dva roky dřív.

Nejlepší je začít s lyžováním podle Vladimíra Ledla bez jakýchkoli zkušeností. Jedině tak si začátečník nepřinese špatné návyky a dovednosti. I to je jeden z důvodů, proč je lepší svěřit své dítě do rukou odborníků.

Česká republika je navíc jedinou zemí na světě, která má v rámci povinné školní docházky lyžařské kurzy. Nejen Krušné hory proto často využívají cizinci k získání základních znalostí a dovedností na lyžích a snowboardu.

Jak moc se změnilo lyžařské vybavení za posledních 20 let? Podle čeho vybrat lyžařskou školu? Proč na českých horách stále není povinná přilba? Kdo se může stát lyžařským instruktorem a za jakých podmínek? A v čem mají české areály největší handicap v porovnání se zahraničními?

Nejen na tyto otázky odpovídá Vladimír Ledl. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio