Magical Mystery Tour - film, který neměl formu ani obsah

23. prosinec 2020

Na Vánoce 26. prosince 1967 měl premiéru televizní film Magical Mystery Tour, který natočila britská skupina Beatles. Jeden z odborníků prohlásil, že to byl pro hudební skupinu, která s režií a tvorbou filmu neměla zkušenosti, odvážný kousek.

Je zajímavé, že mnohdy si člověk, který vyniká v nějakém oboru myslí, že mu půjde od ruky i cokoli dalšího do čeho se pustí. Někdy se to povede, ale většinou dotyčný tzv. spláče nad výdělkem.

Beatles byli fenomenální, ale nebyli neomylní. Dodnes hudební odborníci zkoumají, proč se vlastně pustili do natáčení televizního filmu Magical Mystery Tour, který měl premiéru 26. prosince 1967. Navíc se jak recenzenti, tak fanouškové, nemohou dohodnout, zda se jedná o povedený, nebo nepovedený projekt.

Od roku 1966 Beatles živě nekoncertovali, a tak jedním z důvodů bylo udržet si fanoušky alespoň tím, že jsou k vidění na filmovém plátně, nebo na TV obrazovce. Podnětem byly opět vzpomínky na mládí v Liverpoolu, kde autobusové společnosti organizovaly tajemné výlety pro mládež. Účastníci do poslední chvíle nevěděli, kam se vlastně jede, ale nejčastějším cílem byl Blackpool. Natáčení filmu Magical Mystery Tour probíhalo v podstatě chaoticky a účastníci se vlastně učili za pochodu. Konečné úpravy hodinového snímku zabraly pak ještě čtvrt roku.

Film, který neměl formu ani obsah, sledovali sice diváci s rozpaky, ale po letech se mluví spíše o hudbě, která tam zazněla.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.