Majitele některých jahodáren na západě Čech trápí deště. Část jahod kvůli nim shnila

29. červen 2020 06:20

Letošní proměnlivé počasí s extrémními výkyvy neprospívá jahodám. Potvrzují to někteří majitelé jahodáren v Plzni nebo Klatovech. V posledních týdnech napáchaly škody v jahodových plantážích hlavně deště, kvůli kterým část jahod shnila.

Deště potrápily třeba jahodárnu v Plzni u Kalikovského mlýna. „Část jahod začala kvůli dešťům hnít a část naměkla, takže ač nemají plíseň, nejsou vhodné k prodeji nebo jen se slevou. Jsou měkké a jakoby omačkané od té vody,“ popsal Oldřich Kříž, majitel jahodárny.

Samosběr jahod v Plzni

I předtím než začalo pršet, nebylo počasí podle Oldřicha Kříže ideální. „Občas se stane, že přijde nějaká nepříznivá okolnost. Letos byly hned tři. V dubnu bylo extrémní sucho, slunce od rána do večera, museli jsme hodně zavlažovat. V květnu přišly mrazíky, a tak jsme museli tahat netkanou textilii na celé pole, abychom je ochránili, což se opakovalo několikrát. Sucho, mrazy a plíseň. To se stane málokdy, aby tato trojkombinace byla v jednom roce,“ vysvětlil Oldřich Kříž.

Nasbírat nebo si je jen koupit

V jahodárně u Kalikovského mlýna si mohou lidé jahody sami natrhat nebo si je bez práce jen zakoupit. Jahody lákají zákazníky nejen pro jejich charakteristickou chuť, ale také vůni, která se line po celé jahodárně. Její příčina je překvapivá. „Nejvíce jahody voní na konci sezóny, a to z důvodu, který je poněkud nečekaný. Když totiž probíhá intenzivně samosběr, což je právě teď, tak samosběrači jsou poněkud nešetrní a rozšlapou zralé plody, ty se potom rozvoní po celé jahodárně,“ uvedl Oldřich Kříž.

Že letošní počasí jahodám až tak nepřeje, potvrdil i další majitel jahodových plantáží Pavel Bonk z Klatov: „Nejdříve nás v jarních měsících trápilo sucho a jarní mrazy. Potom začátkem sezóny začalo téměř každý den pršet, což na jahody není úplně ideální, protože začaly hnít. Současné počasí v podstatě není špatné, ovšem za předpokladu, že nebude ještě větší teplo, aby se jahody nepařily a nehnily ještě víc. Zájem je o samosběr i o prodej již natrhaných jahod. Každý preferuje něco jiného.“

Oslovení majitelé plantáží odhadují, že jahodová sezona potrvá přibližně ještě dva týdny.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio