Mák je chutný a hlavně zdravý, ale pozor na správné skladování

Také pečete vaší rodině makové buchty? Pokud ano, dopřáváte jí tím pěknou porci zdraví. Mák je totiž dobrý na kosti, klouby, zuby, nervy, vlasy i oči.

Pomáhá při nespavosti, léčbě ekzémů a dokonce chrání před mrtvicí. Důležité je ovšem jeho skladování. Vždycky by měl být v uzavřené sklenici, kde se nebude tak rychle kazit a zachová si své typické aroma.

Pokud se vám zdá mdlý, můžete ho lehce přivést k životu. Stačí jej nejdříve nasucho opražit na pánvi a teprve potom pomlít. Uvidíte, že bude zase jako čerstvý. Vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.