Maková roláda. Vypadá skvěle a příprava je jednoduchá
Recept působí honosně a náročně, ale jeho příprava je snadná a navíc je to moučník rychlý. Nutno dodat, že mák je zdravý a použitého cukru je úplné minimum.
- 5 bílků
- 130 g cukru krupice
- 60 g mletého máku
- 60 g hladké mouky
- několik kapek octa
- Na krém: 250 g plnotučného tvarohu (z vaničky)
- 1 – 2 PL moučkového cukru
- kůra z ½ citrónu
- 250 ml 40% smetany ke šlehání
- 100- 150 g pikantní zavařeniny
Bílky, které použijeme by měly mít pokojovou teplotu. Nalijeme je do mísy, přidáme několik kapek octa a šleháme. Jakmile napění, za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Hmota získá hedvábný vzhled. Šleháme tak dlouho, až se utvoří tzv. měkké špičky, tzn., že se po vyndání metly špička sněhu mírně nahne. Potom lehce vmícháme mouku a naposledy mletý mák. Těsto rovnoměrně rozestřeme na plech vyložený pečícím papírem a zprudka upečeme při cca 180 – 200°C (podle trouby). Výška těsta je ¾ – 1 cm, doba pečení cca 7 minut. Upečený korpus má nazlátlou barvu a na dotek je měkký. Na upečený položíme čistý pečící papír, opatrně obrátíme a papír, na kterém jsme korpus pekli, stáhneme a necháme vystydnout. Není třeba hned stáčet do rolády, toto těsto ani později, když je studené, nepopraská a krásně se s ním pracuje.
Vychladlý korpus potřeme tenkou vrstvou pikantní marmelády, kterou necháme chvíli zaschnout. Nakonec 3/4 plochy namažeme krémem a sbalíme do tvaru rolády. Při rolování dobře utahujeme, abychom získali pěkný tvar moučníku. Zabalíme do alobalu a v lednici necháme ztuhnout. Nakonec roládu ozdobíme například zbylým krémem, ovocem nebo ji jen pocukrujeme.
Příprava krému: Tvaroh spolu s cukrem a citrónovou kůrou utřeme a nakonec lehce vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.