Makový olej vás nadchne vůní, sladkou chutí a širokým použitím v kuchyni

Mák se dá používat skutečně rozličnými způsoby. Jedná se o plodinu, která se v oblasti Středomoří pěstovala už v šestém tisíciletí před naším letopočtem. U nás se ve velkém rozšířila v 19. století, přičemž patříme k nejvýznamnějším pěstitelům. V některých zemích ale maková pole nenajdete, protože se jedná o zdroj opia.

Na počátku 20. století většina světové produkce makového oleje pocházela z Francie a Německa, které dovážely mák z jiných zemí. Olej se používal hlavně do salátů. Často ho pro vylepšení chuti pančovali sezamovým nebo oříškovým olejem. Tím makovým se zase vylepšoval olivový olej nebo olej z broskvových jader.

Vedlejším produktem jsou „žížaly“

„Náš makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého,“ vysvětluje Hana Hanys Marková. „Jedná se o přírodní produkt vyrobený bez užití barviv, rozpouštědel nebo konzervantů. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním pouze jemně filtruje. Olej lisujeme ze semen rostlin vypěstovaných na našem území. Kvalitou se už léta řadí na samou světovou špičku.“

Hana Marková plní lis mákem, z kila máku se vylisuje asi čtvrtlitr oleje

Vedlejším produktem lisování jsou makové „žížaly“, kterým se říká koláče, využívají se třeba v pekárnách. Makový olej ve výrobně Hanys plní do čtvrtlitrových lahviček z tmavého skla, opatřených nálevkou a šroubovým uzávěrem.

Používat zvenku i zevnitř

Makový olej lze používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i gastronomii. „V kuchyni se hodí při přípravě sladkých pokrmů a dezertů, do salátů, do studené kuchyně a pro marinování. Velmi lahodný je s bramborami. Nebojte se jím ochutit rýži nebo těstoviny,“ radí Hana Marková. Makové, ale taky dýňové, lněné, řepkové, slunečnicové oleje nebo olej z ostropestřce seženete na farmářských trzích nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Semínka máku jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, obsahují velkou porci vitaminu E, železa, hořčíku a vápníku. Proto se makový olej často používá i v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou a dokonce i dětskou pokožku. Potírat jím můžete pleť, nehty i vlasy. Šikovný je jako vlasový zábal na vysušené vlasy s roztřepenými konečky nebo suchou pokožku hlavy se sklonem k tvorbě lupů. Pro domácí peeling smíchejte makový olej s makovými semínky.

Česká republika patří kvalitou pěstovaného máku mezi světovou špičku

Pomocník při masážích

Makový olej používají také maséři, jelikož má relaxační účinky a uvolňuje svaly. Výborně se hodí na masáž spánků při migréně nebo bolestech hlavy, na masáže nohou, na suché paty, prokrví prý věčně studené nohy. Lze ho kombinovat s dalšími druhy olejů.

Z webu hanys-oleje.cz pochází následující recept s použitím makového oleje. Další dobré nápady si poslechněte v reportáži.

Citrónový koláč s makovým olejem

Ingredience
  • Ingredience na těsto:
  • 180 g polohrubé mouky
  • 3 vajíčka
  • 140 g cukru
  • 12 cl makového oleje HANYS
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 žluté citróny
  • 1 lžička máku
  • Ingredience na polevu:
  • 100 g moučkového cukru na polevu
  • šťáva z jednoho citrónu

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Našlehejte bílky s cukrem, aby se množství zdvojnásobilo. Z jednoho citronu nastrouhejte kůru a z obou připravených citronů vymačkejte šťávu.

Ve velké míse smíchejte droždí, mouku, citrónovou kůru a mák. V jiné míse smíchejte žloutky, šťávu z citrónů a makový olej. Smíchejte obojí dohromady. Následně přidejte bílky s cukrem a vše dokonale zpracujte.

Dejte do vymazané koláčové mísy a pečte 30 až 50 minut. Upečený koláč poznáte tak, že jej propíchnete špejlí, kterou vytáhnete suchou.

Koláč můžete po upečení rozkrojit a zalít cukrovou polevou, připravíte ji zahřátím moučkového cukru se šťávou z citrónu.