Makronky mám i vytetované, jsou součást mého životního příběhu, říká cukrářka z Plzeňska

6. červen 2023 13:45, aktualizováno

Makronky jsou specialitou Hanky Sokolové z Rakolusek na severním Plzeňsku. Naučila se je dělat sama a povedly se jí poprvé až po několika měsících tvrdé dřiny a zkoušení.

Být cukrářkou je snem mnoha žen a dívek. Jak dokazuje příběh Hanky Sokolové z Rakolusek u obce Bohy na severním Plzeňsku, není k tomu nutné ani vystudovat školu. Stačí houževnatost, píle a hodně úsilí. Potom člověk dokáže opravdu hodně. Z města na Vysočině se Hanka Sokolová shodou náhod ocitla na samotě u řeky Berounky a svoji původní profesi vyměnila za nepřetržitou práci v kuchyni, kde se cítí jako ryba ve vodě.

„Moje cesta vedla z Vysočiny přes Příbram, a dokonce i přes Německo, kde jsem pracovala jako barmanka,“ vzpomíná Hanka. Do Rakolusek přišla za svým manželem a dle svých slov se do tamního kraje zamilovala na první pohled.

„Nikdy jsem nebyla žádná velká pekařka nebo cukrářka. Dělala jsem doma klasiku – bábovku, kynuté buchty… Jednou mi ale zavolal kamarád s tím, že likviduje sklad a má k dispozici tři kila mandlové mouky. Vzala jsem si je a následně upekla svoje první makronky,“ vzpomíná Hanka. První pokus dle ní dopadl katastrofálně – tak jak je to pro přípravu téhle pochoutky typické. Přes počáteční neúspěch ale makronky Hanku chytly. „K jídlu nebyl ani desátý plech. Ale zkoušela jsem to každý den, studovala jsem postupy… a po třech měsících to přišlo. Vyskočily mi krásné makronky s ukázkovou nožičkou. Běžela jsem za manželem a chtělo se mi radostí metat hvězdy,“ směje se.

Makronky jako součást životního příběhu

Hančino království se nyní nachází v kuchyni areálu Na Rybárně, zde se odehrávají všechna kouzla. Jak prozrazuje, neobešla by se zde bez mandlové nebo arašídové mouky, vajíček a kvalitních plechů, trouby, robota a podložek. V létě vymění sladké dobroty za kotle s gulášem pro projíždějící vodáky. „Opravdu se nenudím. V sezóně vařím pro ty, kteří k nám zavítají při sjíždění Berounky. A v září už se zase nemůžu dočkat pečení makronek. Těm se věnuju sedm dní v týdnu od rána do večera,“ říká Hanka, která má makronky dokonce i vytetované, protože patří k jejímu životnímu příběhu.

Hanka nyní mimo jiné vede kurzy pečení. Ty dle svých slov vidí jako další cestu, po níž by se chtěla vydat. A má ještě jeden pracovní sen – pořídit si vlastní foodtruck, v němž by mohla prodávat svoje lahodné výrobky.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio