Malérečka unikátních kraslic Marie Vlčková z Uherského Ostrohu

Symbolem jara je už od předkřesťanských dob v celé Evropě vejce, a to se postupem času stalo i symbolem Velikonoc a velikonoční koledy.

Až do první světové války se jako dárek rozdávala vejce syrová a omalovaná či obarvená a některé ženy – zvláště z jihovýchodní Moravy, z oblasti Vnorov, Ostrožské Nové Vsi a Uherského Ostrohu, dosáhly v jejich zdobení bravury, která je proslavila ve velké části tehdejšího Rakouska-Uherska.

Unikátní kraslice Marie Vlčkové

Pro oblast kolem Uherského Ostrohu byly v 19. století a na začátku 20.století typické složité florální a geometrické ornamenty, které si tamní ženy předávaly z generace na generaci. Po první světové válce jimi začaly zdobit i vyfouklá vajíčka.

Z těchto žen vzešla i Marie Vlčková – učily ji maminka, babička a tety, a díky nim precizně ovládá složité drobnokresebné motivy z 19. století. Její batikované a zelové kraslice obdivují po celém světě a paní Marie si dokáže vyrobit i veškeré nástroje na jejich zdobení. Jako jediná malérečka kraslic v republice získala od Ministerstva kultury ČR titul „Nositelka tradice lidového řemesla“.

O tajemství kraslic a doprovod cimbálových muzik Kunovjan a Ohnica si poslechněte v přiloženém záznamu.

Spustit audio