Malíř Císařovský vystavuje v Galerii města Plzně

8. říjen 2019 08:19

Cyklus zaměřený na osobnost Václava Havla vytvářel malíř Tomáš Císařovský zhruba čtyři roky, nyní si ho můžete prohlédnout v Galerii města Plzně v rámci výstavy Každý den odvahu až do 24. listopadu.

Známý český malíř Tomáš Císařovský a mladý brněnský sochař Jan Dostál se nyní představují společně v Galerii města Plzně. Sochaři patří podzemí a malíři horní sály.

Prostorové uspořádání vysvětlil kurátor výstavy Martin Dostál: „Tak základní je to, že nahoře se dají vystavovat obrazy a kresby a dole se tyto věci vystavovat nedají. Tomáš tady má figurální věci, portréty, také některé krajiny a Honza Dostál dělá abstraktní plastiku.“

Cyklus o Havlovi byl výzvou

Sochaře Jana Dostála jsme už ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň představili, proto dostal slovo malíř Tomáš Císařovský. Vystavuje v prostorách Galerie města Plzně jednotlivá díla, nebo se zaměřuje v cyklech na jedno téma? „Ne vždy, ale velmi často si dávám širší cíle, které znamenají to, že se do toho člověk uvrtá a třeba několik let se věnuje cyklu,“ řekl Císařovský.

„Když člověk dodělá cyklus, tak potom dohání volnou tvorbu,“ pokračoval s tím, že zabrat mu dal právě cyklus o Václavu Havlovi, se kterým se zabýval 4 roky. „Jmenuje se podle Nezvalovy básně Úmysl a trochu náhoda a já jsem ho začal dělat asi rok po smrti prezidenta Havla, za jeho života jsem se zdráhal, a když odešel, mohl jsem se do toho vrhnout po hlavě. Cítil jsem ale nebývalou zodpovědnost. Takový člověk je majetkem všech a každý má o něm představy, zpracovat téma autenticky a zároveň po svém, je těžké,“ přiznal se umělec.

Spustit audio