Manželé z Postřekova zachránili v dubnu 1945 židovskou dívku. Žena letos slaví 91 let

12. květen 2021 10:15, aktualizováno

Kryštof a Ludmila Jahnovi z Postřekova na Domažlicku zachránili v dubnu 1945 židovskou dívku Evu Erbenovou poté, co přežila hrůzy Terezína, koncentračního tábora Osvětim a taky tříměsíční pochod smrti, při kterém ztratila svou maminku. Na válečné útrapy nedokáže zapomenout.

Tehdy patnáctileté židovské dívky se ujali Kryštof a Ludmila Jahnovi. „Poté, co maminka umřela, jsem byla tak zničená a sama, vážila jsem 30 kg, neměla jsem zuby a už jsem ani neuměla jíst,“ vzpomíná Eva Erbenová, jak v dubnu 1945 po maminčině smrti unikla z pochodu smrti. Čtyři dny šla ještě podél kolejí, až došla do obce Postřekov na Domažlicku.

V té době byli v celém Postřekově ještě Němci. Aby Evu její zachránci dostali domů do obce, museli ji přepravit ve vozíku plném jetele. Doma jí udělali úkryt ve sklepě. Do domu Evu pouštěli jen přes den, aby ji nikdo neviděl. „Bylo to nebezpečné. Kdyby se na ní přišlo, mohli by Němci vyvraždit klidně celou vesnici,“ dodala vnučka zachránců Ludmila Hrubá.

Eva Erbenová se po osvobození zapojila do běžného života a v Postřekově zůstala až do září. „Po konci války všichni vycházeli ven, měli radost, ale Eva nechtěla, protože neměla z čeho se radovat, když nikoho sama neměla,“ popsala Ludmila Hrubá. Když se Eva Erbenová již nemusela schovávat, pomáhala na poli a žila na vesnici jako ostatní.

Na Postřekov vzpomíná Eva jen v dobrém

„Byli to lidé, kteří mě milovali. Vše bylo dovoleno a vše bylo vzato s láskou,“ potvrzuje Eva Erbenová ve svém vyprávění pro Paměť národa. Z Postřekova odešla Eva Erbenová na čas k tetě do Prahy, a pak do židovského sirotčince. Absolvovala kurz pro zdravotní sestry a se svým budoucím manželem v srpnu 1948 zamířila přes Paříž do Izraele. Odchod byl však podle ní nucený. Dobrovolně by Československo s manželem neopustila.

Do Postřekova se znovu paní Eva podívala až v roce 1967, kdy se s ní poprvé setkala i vnučka zachránců tehdy patnáctiletá Ludmila Hrubá. Následně se setkaly až v roce 1991, kdy za svoji babičku a dědu přebrala Ludmila v Izraeli významné ocenění. „Babička s dědou dostali medaili Spravedlivý mezi národy,“ uvedla Ludmila Hrubá. Evu také ocenil v loňském roce prezident republiky medailí Za zásluhy a státní vyznamenání by si měla převzít letos v říjnu. Eva Erbenová je s rodinou svých zachránců stále v kontaktu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio