Marhoul natáčí na Tachovsku film Nabarvené ptáče

7. srpen 2017

Režisér Václav Marhoul začal o víkendu natáčet třetí fázi filmu Nabarvené ptáče. Tentokrát se celý štáb přesunul do Černošína na Tachovsku. Adaptace světového bestselleru Jerzyho Kosińského vypráví příběh židovského chlapce, který se za druhé světové války sám na venkově kdesi ve východní Evropě musí vypořádat s krutostí okolního světa.

Podle Václava Marhoula není pro filmaře jednoduché najít v Česku ty správné lokace. „My máme za sebou tu zkušenost, že jsme film začínali na Ukrajině. A ta Ukrajina je tak neuvěřitelně zvláštní, že se v Čechách jen tak s něčím nespokojíme. A musím říct, že nám dává docela dost práce najít něco, co je opravdu zajímavé. Teď jsme na scéně, kdy máme polní německé letiště na louce. Kvůli hledání jejího neuvěřitelně zvláštního profilu jsme objížděli stovky kilometrů,“ řekl Marhoul.

Ve filmu si zahraje také švédský známý herec Stellan Skarsgård a to roli starého německého vojáka Hanse. „Když jsem psal scénář, prostě se mi Stellan pro tu roli najednou vybavil. Bylo to intuitivní," popsal režisér Marhoul. Sám herec si jako milovník knižní předlohy nechtěl tuto roli nechat ujít. "Je to jeden z těch filmů, u nichž je zřejmé, že se nebudou natáčet snadno. Ale hrozně jsem chtěl, aby ho Václav Marhoul natočil,“ uvedl Skarsgård.

Hlavní dětskou roli ztvárnil devítiletý Petr Kotlár. V Nabarveném ptáčeti se kromě dalších herců objeví také Udo Kier, Harvey Keitel nebo Jitka Čvančarová.

Natáčení bude rozděleno na sedm fází, filmaři už mají za sebou práci na Slovensku, Ukrajině nebo u Mladé Boleslavi. Následovat bude natáčení u Konstantinových Lázní a Českého Krumlova. Premiéru by měl mít vznikající Marhoulův snímek v roce 2019.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio