Mariánské Lázně hledají nového vlastníka pro nemocnici. Zájem má Nemos

10. duben 2015

Zlepšit zdravotní péči chce radnice v Mariánských Lázních. Jde hlavně o budoucnost zařízení. V něm funguje jen ambulance a léčebna pro dlouhodobě nemocné. Město chtělo zařízení samo zakoupit. Jednání ale ztroskotala.

Nemocnici v Mariánských Lázních prodalo město v roce 2008 Romanu Šmuclerovi. Ten sliboval stabilitu zdravotnictví a perspektivu pro místní lékaře a sestry. Nadšení mu ale vydrželo pouhé tři roky, kdy v roce 2011 odprodal svůj podíl jiné společnosti. A od té doby začala mít nemocnice problémy.

I když část vlastní město, nedokáže propadům zabránit. Navíc loni skončila i interna, tedy poslední akutní lůžkové oddělení, které ještě fungovalo 24 hodin denně. Současné vedení radnice chce situaci zlepšit, a proto jednalo se současnými vlastníky zařízení, například o prodeji nemocnice. Výsledek ale nepřišel.

„Byla to naprosto korektní jednání, ale ve finále jsme se nedohodli na ceně a na financích. Ta částka nám přišla příliš vysoká,“ říká místostarosta Petr Třešňák.

Co bude dál, město netuší. Doufá, že se najde třeba jiný zájemce, který by nemocnici zakoupil. „To pro nás do budoucna bude partner, protože stále máme v nemocnici minoritní podíl,“ připomíná Třešňák.

Jedním ze zájemců je i společnost Nemos. „S vedením společnosti jsme se sešli. Bylo to spíše jenom takové sdělování vzájemného know-how. Teď asi proběhne ještě jedna schůzka a zatím nejsem schopen říct, v jakém duchu se ponese,“ uvedl Petr Třešňák.

Nemos vlastní nemocnici v Ostrově a sokolovskou má pronajatou. Zájem o tu v Mariánských Lázních potvrdil před časem jednatel firmy David Soukup. „Analyzujeme situaci. Uvažujeme o tom, že bychom nabídku na koupi nemocnice podali. Smysluplnost v tom vidíme,“ tvrdí Soukup.

Čtěte také

Představu o tom, jak by měla nemocnice fungovat, už má. „V prvním kole stabilizovat stávající provoz, zkvalitnit péči a v druhém kole vnímáme nějaký možný rozvoj, ať už do tržní oblasti, tak i do oblasti z hlediska zdravotního pojištění a nějaké specializované péče, která by v mariánskolázeňském regionu měla být nebo v kraji není dostatečně pokrytá. Myslím zdravotní péči akutní, lůžkovou, případně specializovanou a ambulantní,“ dodává David Soukup.

I někteří obyvatelé volají po lepších podmínkách v nemocnici. Mariánské Lázně chtějí proto problém se zdravotním zařízením vyřešit ještě během letošního roku.

Spustit audio