Marie Formáčková: Věštbám moc nevěřím, ale že půjdu na volnou nohu a budu psát, se splnilo

9. srpen 2022

Vedla fenomenální časopis Vlasta, napsala mnoho knih o známých osobnostech a její předností je naslouchat. Jezdila s prezidentem Havlem po světě a zásadní pro ni byl hned první rozhovor se známou herečkou. „Helena Růžičková mi z lógru vyvěštila, že půjdu na volnou nohu. Nevěřila jsem tomu,“ vzpomíná Marie Formáčková.

Za seznámením s legendární Helenou Růžičkovou stojí pohádka Tři oříšky pro Popelku, kde herečka ztvárnila princeznu Droběnu. Marie Formáčková, coby začínající novinářka, s ní měla udělat svůj první velký rozhovor. „Asi se jí líbil můj stav roztřesenosti, hned si mě oblíbila a nabídla mi tykání, což mi několik let nešlo. Říkala, že jsem jako její mladší sestra a my jsme si opravdu báječně rozuměly.“

Herečka byla známá i svou zálibou ve věštění a numerologii, Marie Formáčková byla vůči těmto věcem spíš skeptická. Ale když u ní jednou dopila kávu, Helena Růžičková neodolala a nakoukla do lógru. „Řekla mi, že je tam zlatý prase a půjdu na volnou nohu. Já jí ale řekla, že neumím psát a ona odpověděla, že každý, kdo umí sedět, napíše knížku. To je důležitý – umět to vysedět. A knihu musíte opravdu vysedět,“ vzpomíná, jak jí herečka změnila život.

Do práce už se nikdy nevrátila. „Helena mi život změnila opravdu zásadně, a tak moc k dobrému. Vždycky mi udělala takovou reklamní kampaň, že mě nikdy nikdo neodmítl.“ Přátelily se spolu až do hereččiny smrti a napsaly 13 úspěšných knih.

Arafat mi dal pusu

Přes 20 let působila v časopise Vlasta, na jehož předplatné se dokonce dělaly pořadníky. „Časopis stál 2 koruny, tiskl se v nákladu 840 000 a vždycky byl hned rozebranej. Novinářské řemeslo bylo tenkrát vítané, nikdy se nám nestalo, že by s námi někdo nechtěl mluvit,“ vzpomíná Marie Formáčková.

Díky své profesi novinářky doprovázela v 90. letech Václava Havla na zahraniční návštěvy. „Hrad měl dohodu, že v novinářské delegaci je vždycky někdo z ženského tisku. Vlasta byla největší časopis, tak jsme doprovázeli první dámu, a dostali se tak do celého světa,“ vypráví spisovatelka.

Dnes proto ani nemá potřebu cestovat a přemýšlí, kde ještě nebyla. „Václav Havel měl blízko k tehdejšímu americkému prezidentovi Billu Clintonovi, tak já v Bílém domě seděla v oválné pracovně u bílého stolu. S Havlem se všichni s láskou setkávali a měl přátelské vztahy třeba s Dalajlámou nebo Jásirem Arafatem. Ten mi dal ve stanu pusu. Tenkrát jsem si neuvědomovala, jaké jsou to skvělé zážitky.“ Z těchto cest vznikla kniha Prezidentovi v patách.

Marie Formáčková a Alex Mynářová

Na co nikdy nezapomene v Elysejském paláci ve Francii? I po revoluci byla Vlasta nejčtenější, v čem byl její úspěch a jakou roli měla při zakládání Milada Horáková? Společně s Petrem Jančaříkem už 30 let spolumoderuje zábavný pořad Posezení v divadle aneb neočekávaný dýchánek. Který host ji překvapil? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio