Markéta Krejzlová vyniká ve sportu pro dívku velmi netypickém. Závodí na čtyřkolce

7. září 2020 14:35

Je jí teprve deset let, ale doma má už skoro 40 pohárů z různých závodů na čtyřkolkách, ať už z České republiky, Německa nebo Slovenska. Markéta Krejzlová alias Maki 36, která žije v Novém dvoře u Horšovského Týna, je už také druhou vicemistryní České republiky v offroad maratonu.

„Když mi bylo sedm let, moji bráchové měli starého skútra, a já jsem ho taky chtěla. Jenže skútr byl moc těžký a já bych ho neuvezla. Takže jsem otravovala taťku, aby mi koupil čtyřkolku. Nakonec jsem ho přemluvila a jezdila tady po zahradě. Potom se taťka dostal k závodům a já jsem řekla, že to chci jezdit,“ zavzpomínala Markéta Krejzlové na své začátky.

Markéta Krejzlová

A protože jí řízení a jízda na čtyřkolce šla, rozhodli se jí rodiče v tomto koníčku podpořit. „Jako první jsme jí koupili nějakou čínu, se kterou začínala na zahradě. Pak se ukázalo, že to na závodění není a tak jsme jí do měsíce postavili jiný stroj. Začala jezdit na závodech, kde šla pořád nahoru. Potom se ukázalo, že i tento stroj je pro ni špatný a pořídil se Access, na kterém jezdí do dnes,“ uvedl tatínek Markéty, Petr Krejzla.

O tom, že je Markéta opravdu dobrá závodnice, svědčí i řada vyhraných závodů. Jako svůj největší úspěch považuje offroad maraton, ve kterém se stala druhou vicemistryní České republiky. Ovšem vítězství by nepřišla sama a tak je potřeba hodně trénovat. „Trénuji skoro každý týden od pátku do soboty ve Stříbře a v Dobřanech. Jízda na čtyřkolce je jiná než na motorce. Musí se více ovládat tělem a například když jedu do zatáčky, tak musím vysedat,“ popsala Maki.

Malá bojovnice s velkými sny

Děti rostou a tak je nutné myslet i na to, že za pár let bude potřebovat větší a silnější stroj. „Teď pořád jezdí na malé závodnické čtyřkolce Access o obsahu sto ccm, ale na ní budeme končit a přestupovat na Yamahu 250 ccm,“ doplnil Petr Krejzla.

Markéta Krejzlová

Ačkoliv je Markéta šikovná a závodění jí jde, přesto se o ni maminka občas bojí. „ Když je trať hodně náročná a hodně děravá, tak člověk občas trne hrůzou. Ale my jí věříme, protože je opravdu hodně šikovná. Nejvíc se bojíme, když jede na špici, aby udržela tu pozici, na které je, protože to hodně prožívá. Před každým závodem je jí špatně. Bolí ji břicho a často zvrací,“ řekla maminka Markéta.

Přestože je Maki teprve deset let, má velké sny a plány. „Chtěla bych ujet Dakar, což je největší závod v poušti,“ zasnila se malá závodnice. Před tím ale ještě bude muset odjet spoustu menších závodů. A protože i tento sport poznamenala koronavirová pandemie, a většina závodů musela být odložena, první závod po dlouhé době čeká Markétu Krejzlovou až teď, a to v Německu, kde bude závodit jako jediná Češka.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio