Martin Úbl v podhůří nepálské hory Kangchenjunga: Sáhli jsme si na dno

24. listopad 2017

Plzeňan Martin Úbl je v nejlepším smyslu slova dobrodruhem. S partou podobných nadšenců vyhledává ve světě lokality, kam vás žádná cestovka nepozve. Po Rumunsku, Ukrajině nebo treku kolem Annapurny přišla výzva v podobě nedávno otevřené oblasti poblíž třetí nejvyšší hory světa – Kangchenjungy (čti „kančenčungy“). A byl to výlet vskutku adrenalinový.

Čtyři muži a dvě ženy si ještě v Čechách zajistili veškerá povolení, objednali lokální let a vše načasovali tak, aby se termínem trefili někam mezi zimu a období dešťů. Po příletu je Nepál překvapil především chudobou, která je vidět na každém kroku. Lidé žijící v horách jsou negramotní a neznají ani hodnotu bankovek. Chovají jaky a dvakrát denně jedí rýži přelitou čočkovou polévkou.

Čtěte také

Samotný trek byl naplánován na zhruba tři týdny a přes 200 kilometrů pěšky „na těžko“ se stany, spacáky, jídlem, oblečením atd. Pro dívky nic moc. V oblasti se stmívalo kolem šesté hodiny večer, v noci mrzlo. Trasa takřka neprobádaná a průvodce, kterého skupina dostala povinně s sebou, moc nepomohl. Ve výstupu na nejvyšší bod treku (necelých 6000 metrů nad mořem) konstatoval, že mu došlo jídlo…

Poslechněte si: Rozhovor Stanislava Juríka s cestovatelem Martinem Úblem.

Mobilní signál žádný. Při vysoké vlhkosti všude hrozily agresivní pijavice, rány po nich se hojily pomalu a těžko. A když se objevilo zastřešené stavení k noclehu, bylo plné jedovatých pavouků. Za celou cestu Češi na trase potkali jediného dalšího „turistu“ – jakéhosi Inda, který se tam ocitl zřejmě omylem. I když máte fyzičku a zkušenosti z předešlých dobrodružných výprav do hor, psychika vykoná své a každý člen expedice si v určité fázi cesty sáhl na dno.

V podhůří nepálské hory Kangchenjunga

Všechny tyhle negativní vjemy ale vyvažují krásy přírody, výhledy na hory i údolí, horské potoky a říčky. A „čistá hlava“ – člověk si v takovém prostředí utřídí myšlenky a životní priority. Tyhle momenty utkví v paměti nejvíce.

V podhůří nepálské hory Kangchenjunga

Poslední dny ale Martina Úbla zastihla nemoc a závěr trasy absolvoval ve vysokých horečkách. Navíc museli Češi absolvovat úmornou cestu zpět místním autobusem po nezpevněných cestách a cestičkách. Žádný asfalt. Trvala 32 hodin…

Co bude dál? Dobrodruzi už plánují další prozkoumat další destinaci – je v Peru a na místo nejezdí žádná cestovní kancelář…

Podívejte se na krátký filmový dokument z výpravy Kangchenjunga 2015:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.