Martina Mouseová představí na knižním veletrhu Divoké rokle

11. říjen 2022

Doslova před pár dny vyšla sedmá kniha chrudimské spisovatelky Martiny Mouseové. Jmenuje se Divoké rokle a další příběhy. Rozhodně se nejedná o čtení pouze pro dámy.

Knížka je souborem tří novel. „Spojuje je místo, ve kterém se odehrávají. V tajemném prostředí Železných hor. K místu mám hluboký vztah, od dětství tam jezdím, moje rodina tam žije po generace. Určité lokality mě oslovují natolik, že na základě toho jsem schopná vytvořit fiktivní příběh,“ říká Martina Mouseová.

První novela se jmenuje Divoké rokle. „Ta lokalita skutečně existuje. Námět vychází ze skutečných vzpomínek mé babičky, která byla totálně nasazená v nedaleké zbrojovce. Hlavní hrdinka se jednoho dne probudí v těle i životě své babičky a jejím úkolem je změnit jeden tragický moment místních dějin.“

Druhá novela Řád vypráví příběh maturantky Alžběty. „Tu si do svého čela vybral náboženský řád. Její prateta byla velmistryní a praneteř si zvolila jako svou nástupkyni. Alžběta nechce splnit přání pratety, ale jeptišky řádu jsou připravené naplnit vůli své bývalé velmistryně.“

Třetí novelou je Nešťastné zlato a vrací nás opět do období okupace. „Napsala jsem ji jako volné pokračování své knihy Zámek. Děj se odehrává z pohledu nacistického velitele zbrojovky, jeho manželky a mladičké komorné. Tyto tři postavy spojuje vztah ke zlatu, které si velitel zbrojovky nárokuje jako válečnou kořist,“ přibližuje děj spisovatelka.

„Kniha vyšla nedávno a já bych ji chtěla představit na Knižním veletrhu, který proběhne v Havlíčkově Brodě 14. a 15. října a já tam budu mít nejen prodejní místo, ale také autorské čtení. To bude v pátek od 16:15,“ zve Martina Mouseová, která si teď plánuje na rok od psaní odpočinout.

Spustit audio

Související