Martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Tradiční pečivo pro tento čas
Tato svatomartinská pochoutka nesmí chybět. Kromě ořechové náplně, můžete udělat i makovou nebo třeba i povidlovou. Někde se místo rohlíčků připravovaly svatomartinské podkovy. Jde vlastně o totéž těsto i náplně, jen tvar je jiný.
- Na těsto: 450 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 150 g másla
- 100 g jemného krystalu
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- muškátový oříšek, sůl, citrónová kůra
- Na náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g strouhaného perníku nebo strouhanky
- 100 g medu
- trochu mléka
- 1 vejce na potření
Do proseté mouky přidáme žloutky, droždí, které jsme utřeli s cukrem, vlahé máslo, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citrónové kůry, osolíme a studeným mlékem zaděláme těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout. Poté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 16–20 kousků. Z každého utvoříme kuličku, kterou rozválíme na oválek, do středu dáme ořechovou náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejce a vytvoříme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a v chladné místnosti je necháme asi 40 minut kynout. Pak je pomažeme vejcem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut.
Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.