Marvin Gaye

Všestranný muzikant i textař, kultovní představitel soulu – to byl americký černošský zpěvák Marvin Gaye. Jeho písně nazpívali takoví špičkoví umělci jako Quincy Jones, Bono Vox, Madonna nebo Stevie Wonder. Marvin Gaye byl na přelomu 60. a 70. let 20. století hvězdou detroitské společnosti Motown.

Musí to být krásný pocit, když se na deset let stanete nejdůležitějším sólistou velké vydavatelské firmy a máte během této doby třicet velkých hitů. Ten, kdo to prožil naplno, už mezi námi není. Jmenoval se Marvin Gaye.

Byl obdařen neobyčejným hudebním nadáním, krásným hlasem a příjemným zevnějškem. Je logické, že jeho cesta mezi pěveckou elitu byla velmi krátká. Jeho umělecké ambice byly vysoké a detroitská vydavatelská firma Motown jej považovala za svého, získal dokonce přezdívku Princ Motownu.

Od roku 1974 byl v pozici nejvýznamnějšího amerického černošského zpěváka. Jenže i géniové mívají svá slabá období - po smrti jeho přítelkyně se u něho objevily poustevnické sklony, přestal koncertovat a zřídka kdy se objevil ve studiu. Marvin Gaye se stále více uzavíral do svých osobních problémů. Stal se z něj nezvládnutelný živel – přišel o kontrakt s firmou Motown, usadil se v Belgii a upadl do zapomnění.

Dva roky se snažil přehodnotit vlastní život. I přes úspěšný comeback však neunikl psychickým stresům a několikrát se pokusil o sebevraždu. Po vyhrocené hádce ho v dubnu 1984 den před jeho pětačtyřicátými narozeninami zastřelil vlastní otec, jenž tak ukončil nepokojný život vykolejeného génia.

O tři roky později byl Marvin Gaye uveden do rokenrolové Dvorany slávy. A tady je jeden z jeho velkých hitů - What's Going On, tedy O co jde.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.