Masarykova alej v Novém Sedle se stala alejí roku v Karlovarském kraji

13. leden 2021 12:00

V desátém ročníku ankety Alej roku zvítězila v Karlovarském kraji Masarykova alej v Novém Sedle. V anketě získala 35 hlasů, uvedlo hnutí Arnika, které anketu pořádá.

Alej sakury ozdobné lemuje hlavní ulici u městského úřadu v Novém Sedle. Každý den jí prochází místní obyvatelé a děti do školy. Druhá skončila jabloňová alej mezi Novým Hrozňatovem a Doubravou a na třetím místě Císařská alej v Jáchymově.

Celonárodní vítězkou se stala Svárovská alej v Jihomoravském kraji. „V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7 tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” sdělila Karolina Kostićová z Arniky.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Arnika
Spustit audio