Maturanti z klatovského gymnázia se vracejí do školy. Distanční výuka však nekončí

24. listopad 2020 15:00, aktualizováno

Zhruba 120 studentů z maturitních ročníků se vrací ve středu do lavic klatovského gymnázia. Škola musí zajistit tzv. homogenitu, aby se vzájemně nesetkávali studenti z různých tříd. Proto budou mít maturanti například seminární výuku stále také distančně.

Maturanti z Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy budou muset mít po celou dobu pobytu ve škole nasazenou roušku a ve třídách se bude častěji větrat, aby se předešlo případné nákaze. Zajištění homogenity se však ukázalo jako velký problém. Při odborných seminářích a výuce jazyků jsou totiž skupiny poskládané ze všech tříd. Maturantům tak kromě prezenční výuky zůstane nadále i ta distanční.

U čtyřech tříd maturantů se nebude konat tělesná výchova. Na předměty jako jsou třeba druhé jazyky, kde jsou skupiny složené ze dvou tříd, se výuky bude účastnit vždy jen část z jedné třídy, aby se studenti nepotkávali. Každá třída má také přidělenou další místnost, kde mohou studenti trávit volné hodiny. Tyto třídy jsou zařízeny proto, aby studenti trávili čas odděleně a bylo dosaženo homogenity jednotlivých skupin.

„Pokud jde o semináře, tam je to nejsložitější, protože některé semináře tvoří žáci napříč třídami,“ sdělil zástupce ředitele Rudolf Salvetr. Seminářů se nyní bude účastnit jen jedna ze tříd. „Online výuka seminářů byla daleko efektivnější a kvalitnější než to, co nás teď čeká,“ podotkl František Kislinger, který rozdělení seminárních skupin nevidí jako šťastné řešení. Část studentů se bude prezenčně semináře účastnit a druhá část bude plnit úkoly distančně.

Pro dojíždějící studenty bude střídání výuky náročné

Střídání prezenční a online výuky bude náročné i pro studenty. Studenty čeká v odpoledních hodinách prezenční výuka. To však může být problém hlavně pro dojíždějící. „I když budu mít distanční hodiny, tak budu muset stejně do školy jet, protože kvůli spojení se tam jinak na ostatní hodiny nedostanu,“ řekla studentka Anna Rybárová ze Žinkov, která se na ranní distanční hodiny bude muset připojit ze školy.

„Přes všechny problémy, které to obnáší, tak se domnívám, že obnovení výuky smysl má. Myslím si, že bychom měli být vděční, že byť v omezeném režimu, tak se alespoň částečně můžeme vrátit do nějakých normálních kolejí“ sdělil zástupce ředitele Rudolf Salvetr. Všichni žáci budou maturovat z českého jazyka, který prezenčně poskytován bude stejně tak, jako matematika nebo cizí jazyk. Maturanti mají rozvrhováno zhruba 30 hodin, z toho semináře a dělené jazyky tvoří téměř polovinu.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio