Medvědi v plzeňské zoo se probudili ze zimního spánku

8. duben 2023 12:20, aktualizováno

Obří koule z vrbového proutí nebo medem natřené stromy. To čekalo ve výběhu jako překvapení na medvědy v plzeňské zoologické zahradě. Poprvé po zimním spánku se totiž znovu podívali ven.

Návrat medvědů do výběhu byl jaksepatří slavnostní a vzhledem k tomu, že večerníčkoví Honzík a Eliška letos slaví dvacáté narozeniny a jejich strýček Miki dokonce třicáté výročí od svého narození, oslava byla skutečně velkolepá.

„Naši medvídci přečkali zimu vyloženě ukázkově,“ uvedl ošetřovatel Karel Kuneš. Za odměnu jim pracovníci zoo vyrobili nejen obří koule z vrbového proutí, ale také dorty s kořenovou zeleninou a ořechy. A připravili jim také jednu specialitu – stromy ve výběhu natřeli sladkým medem.

Na medvědy se přišel podívat mimo jiné chovatel Václav Trejpal, který o ně dlouhé roky pečoval. „Když Honzík a Eliška u nás v zahradě začínali, chodili jsme s nimi do výběhu, než si zvykli na staré medvědy. Medvědi jsou totiž v podstatě nesnášenliví,“ vzpomínal s úsměvem. A první letošní vstup do výběhu Honzíka a Elišky si nenechal ujít ani jejich „tatínek“, režisér a scénárista Václav Chaloupek, který prozradil, že ho zvířata dodnes poznají a přijdou za ním, když na ně zavolá.

Medvědy uvidí návštěvníci v plzeňské zoo ve výběhu až do Mikuláše. Pak se huňáči znovu uloží k zimnímu spánku.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio