Mějte se rádi. To je životní motto rodiny perníkářek z Domažlic

2. březen 2020

Jak možná víte, základem chodského vzoru jsou pestré květinové motivy. Růžovofialová růže, modré pomněnky a vlčí máky se objevují na porcelánu i na krojích. A právě tyto barevné květiny maluje na perníčky taky několik generací perníkářek z Domažlic.

Jako první perníkové vášni propadla Marie Navrátilová, která začala se zdobením perníčků před zhruba 40 lety v domažlickém zahrádkářském svazu. „Já jsem sama začínala zadělávat perníky v roce 1982. Od té doby jsem to táhla v tom Zahrádkáři až do předloňského roku. Doma jsme měli včely a bratr mi dával med zadarmo, a tak jsme vždycky dělali na Dětský den dětem perníčky. Prostě jsme v tom žili,“ vyprávěla 88 letá Marie Navrátilová.

Že jablko nepadá daleko od stromu, se v této rodině potvrdilo, a tak s výrobou perníčků postupně začala i vnučka paní Navrátilové Lidka Fliegelová. Nejdříve motala kornoutky na zdobení, později i zdobila perníčky polevou. Vlastní výrobu zahájila před několika lety.

„Já jsem se k perníčkům dostala v době, kdy s nimi babička začala v Zahrádkáři. Před třemi lety jsem začala známým a přátelům dělat perníčky na svatbu, a najednou to byly i perníčky na Velikonoce. Díky tomu, že moje dcery už jsou velké a mají svůj život, tak mám spoustu volného času. Je to takový hezký koníček, něco jako antistresové omalovánky, “ uvedla Lidka Flieglová, která při běžném zaměstnání ve směnném provozu a pečení perníků stihla ještě napsat dvě knihy. Jednu o panu Konrádym, druhou o své babičce.

Řemeslo, které se předává s láskou a úsměvem

Radost může mít zručná perníkářka i ze své dcery Míši Fliegelové. Ta se kolem voňavého koníčku své maminky točila už od dětství: „Už od mala jsme s maminou zdobily perníčky na Vánoce, a když mám čas, tak jí pomáhám perníčky péct nebo zdobit. Nejraději s ní ale jezdím po jarmarcích. Co bude do budoucna, nikdo neví. Třeba jednou po mamině toto řemeslo přeberu.“

Přáním téměř každého člověka je, aby po něm něco zůstalo. I proto je nejstarší z rodiny perníkářek Marie Navrátilová na „svoje děvčata“ hrdá. „Jsem spokojená. Jsem ráda, že se to naučily, a že to bude pokračovat dál,“ dodala s úsměvem babička.

Perníčky s chodským motivem můžete obdivovat například v domažlickém infocentrum nebo příští víkend na jarním jarmarku na Chodském hradu.

autor: mkl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio