Méně obvyklá slovesa s předponou s- a z-

26. říjen 2010

Dnešní jazykový koutek bude velmi praktický a bude se týkat tradičně problematické pravopisné oblasti. Pokud míváte problém s psaním předpon s- a z-, připravte si poznámkový blok, třeba se vám dnešní příklady budou brzy hodit.

Celá problematika psaní s- a z- se nám do jazykového koutku bohužel nevejde, tak se zaměříme jednak na případy méně časté, ale zajímavé a jednak na případy, které jsou naopak velmi časté, ale často se v nich chybuje. Začneme slovesy, u nichž můžeme napsat s i z, aniž by to bylo závislé na jejich významu. Tak např. pokud toho někdo hodně procestoval, můžeme napsat, že scestoval půl světa (se s) i že zcestoval půl světa (se z). Velmi populární je dnes sloveso skompletovat. Pro pisatele je i toto sloveso výhodné, protože ho lze napsat se s i se z, aniž by to odráželo nějaký významový rozdíl. V praxi se dává přednost podobě se z, málokdo napíše např. do návodu k požití myčku skompletujte se s. Se s i se z můžeme dále napsat slovesa jako např. schvátit, schytat něco, skontaktovat někoho s někým, skropit apod.

Teď asi přijdou na řadu slovesa, u kterých psaní se s nebo se z význam mění.

Je to tak. Tato slovesa bývají častou příčinou třeba špatných známek v diktátech. Diktáty ale obtíže zdaleka nekončí. Velmi často vídáme v praxi špatně napsané odvozeniny od slovesa hledět. Správně napíšeme shlédnout se s, díváme-li se shora dolů, např. z rozhledny do údolí, ale zhlédneme-li např. film, je namístě psaní se z. Podívejme se ale na zajímavější a méně známé případy podobného typu. Znáte, milí posluchači, např. sloveso zvést psané se s, a to s významem „přivést do špatného stavu, zřídit“? Jeho protějšek určitě znát budete, svést se s znamená „milostně obloudit“. Málo známé je také sloveso stopit se s znamenající „zastavit, stopnout“, známější je ztopit se z s významem „topením spotřebovat“.

Která jiná ze známějších sloves kromě zmíněného „shlédnout“ ještě dělají pisatelům potíže?

Často se setkáváme např. s dotazy na sjednat a zjednat. Sjednat znamená „smluvit, dojednat“, např. smlouvu, dohodu, kdežto zjednat znamená zajistit, např. nápravu nezdařené věci apod. Problematická bývají také slovesa, která mohou vyjadřovat směr dolů i dokončení děje. Máme třeba súčtovat se s a to znamená „sečíst položky dohromady“ a vedle toho zúčtovat s významem „účtováním vypořádat, provést vyúčtování“. Čili súčtovat se s můžeme třeba útratu v restauraci a zúčtovat se z můžeme položky potřebné pro daňové příznání, ale tady už nebudeme jen sčítat, ale něco sečteme, něco odečteme, něco upravíme podle procent atd. Asi není třeba dodávat, že podoba se z je v dnešním světě složitých počtů o mnoho častější.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.