Méně průkazových fotek, víc svateb. Práce fotografů se mění

13. červen 2022 12:05, aktualizováno

Během posledních deseti let skončilo v Plzni několik fotoateliérů. Práce fotografů se mění, třeba průkazové fotografie pořídíte rovnou na úřadech.

Umět se přizpůsobit novinkám, to je základ pro podnikání v mnoha oborech. Platí to i pro fotoateliéry. Zatímco klesá zájem o klasické fotografie, roste zájem o jejich kvalitu nebo o rámečky a alba. Jednoho nebo dva zákazníky za den má ve svém ateliéru Miroslav Urban. Přitom dřív měl více poboček, zaměstnance, kteří pracovali na dvě směny. „Měl jsem 80 až 100 zakázek denně, až 30 lidí přišlo každý den pro průkazové fotografie,“ shrnul.

Miroslav Urban ve svém ateliéru
S nástupem digitální fotografie bylo podnikání pro Miroslava Urbana stále složitější. Další úbytek práce pro něj znamenal fakt, že průkazové fotografie pořídí lidé rovnou na úřadech. „Chvilku to vypadalo, že bude práce víc, chodili hodně Ukrajinci pro fotky na nové doklady,“ vysvětlil.

Lidé chtějí kvalitu

Jiný plzeňský fotograf Eduard Vavruška aktuálně zpracovává asi 20 % zakázek z objemu běžného v roce 2000. „Důležité je umět se zákazníkům přizpůsobit, hodně si zakládají na hezkých věcech, chtějí si koupit hezké rámečky, fotoalba a podobně. Ještě se chodí fotit do ateliéru před Vánoci, chodíme fotit školy,“ uvedl.

Fotograf Jakub Šebek se soustředí hlavně na fotografování svateb, rodin a reportáží. Na nedostatek práce si zatím nestěžuje. „Svatební sezona začne v dubnu a pokračuje do října, na to ale naváže podzimní a předvánoční rodinné focení, kalendáře, fotoobrazy a další vánoční dárky. Po novém roce nastává zklidnění, které částečně vítám, mám víc času na rodinu, můžu provést údržbu techniky a zaktualizovat webové stránky,“ řekl.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio