Méně trávy, méně mléka – sucho trápí farmáře

1. srpen 2019 15:35

Sucho ohrožuje některé farmáře na Tachovsku. Například kozy z farmy Údolíčko dojí méně mléka než v letech, kdy byly pastviny porostlé hustou šťavnatou travou.

Dlouhodobé sucho trápí některé farmáře v Plzeňském kraji. Hlavně chovatelé dobytka, kteří pasou svá stáda venku na loukách, musejí často zvířata dokrmovat senem nebo snižovat stavy dobytka. Kvůli suchu jsou například vyprahlé i některé louky v Přimdě na Tachovsku. Pastvu tak pracně hledají ovce a kozy, které chovají na farmě Údolíčko. 

Dlouhodobé sucho trápí některé farmáře v Plzeňském kraji

Farmář Jan Junek vysvětlil, jaký je rozdíl v kvalitě trávy a následně i sena v období sucha. „Je tady řídký porost. Na to, že se dělala sena v červnu, což je před měsícem a půl, tak vidíte, že ta tráva v podstatě vůbec neobrostla,“ popsal. „Samozřejmě jsou i horší pozemky, kde je úplně hnědý porost, tady vidíme kousek zeleného. Že by se dělaly otavy, o tom nemůže být vůbec řeč,“ pokračoval.

Méně šťavnatá tráva znamená méně mléka

„Kvůli suchu se mění i druhová skladba porostů,“ vysvětlil s tím, že tam, kde je nyní žlutá slaboučká tráva, býval půlmetrový porost. I přes to, že včera na některých místech vydatně pršelo, v okolí Přimdy nespadla kapka. „Přimda je specifická oblast, kopec mraky rozráží. Ani si nepamatuji, kdy tady pořádně pršelo,“ posteskl si farmář.

„Ovečky se dokáží napást, těm tento porost stačí. Ale koza, pokud ji dojíme, potřebuje šťavnatější krmivo,“ vysvětlil Junek. Kozy proto častěji přehání z jedné oplocené pastvy na druhou a má tedy s jejich chovem více práce.

Nedostatek šťavnatého krmiva se projevuje na produkci mléka. „Kozám přilepšujeme, dáváme jim syrovátku s vodou, to milují, ale stejně mají mléka méně. Voda v trávě je nenahraditelná,“ řekla farmářka Iveta Junková.

Farmáři musí snižovat stavy ve stádech

„Když je suchá tráva, mají kozy asi o čtvrtinu méně mléka denně, než když je kvalitní hustý porost, kozy se rychle napasou, a pak si lehnou a odpočinou si,“ vysvětlil farmář a dodal, že senem přikrmovat nemůže. To si musí nechat na zimu.

„Dříve stál balík sena pět set korun, dnes je to až patnáct set, to je cena pro nás malé farmáře neúnosná. Seno vám navíc nikdo neprodá, protože si musí také schovat na zimu,“ popsal Jan Junek. „Musíme snižovat stavy, před rokem jsme snížili stav ovcí na polovinu,“ uzavřel.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio