O nepravidelné menstruaci mluvte s odborníkem

2. červenec 2019
Poradíme vám

Jak vnímat svou menstruaci? Především jako indikátor svého zdraví a plodnosti, myslí si lékaři.

Na téma menstruace hovořili ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň primář Gynekologicko porodnického oddělení Mulačovy nemocnice MUDr. Zdeněk Knaizl a gynekolog z téhož pracoviště MUDr. Jan Cibulka. Při problémech by podle nich neměly ženy spoléhat na rady v internetových diskuzích. Žena má mít svého gynekologa, který ji zná a kterému důvěřuje.

„Žena menstruuje až 400 krát za život, zatímco dříve to bylo asi desetkrát méně. Většinu života totiž byla těhotná nebo kojila. A menopauzy se častokrát nedožila,“ řekl trochu s nadsázkou MUDr. Jan Cibulka. Je ale pravdou, že bolestivou nebo nepravidelnou menstruací řada žen trpí, a to podstatnou část života. Poradit se s odborníkem přímo v ordinaci je tedy na místě.

Roli hraje genetika

„Menstruace souvisí s možností otěhotnět, po menstruaci dochází k přípravě sliznice v dutině děložní k tomu, aby mohla přijmout oplozené vajíčko. To celé je způsobené řadou hormonálních změn,“ vysvětlil primář MUDr. Zdeněk Knaizl. Za změny nálad v těhotenství nebo právě během menstruace může vyšší hladina hormonů gestagenů.

S první menstruací se dívka setká většinou mezi 11. a 13. rokem věku, u vrcholových sportovkyň to může být asi o dva roky déle, pokud se ale nedostaví první menstruace do 17 let, je podle odborníka na místě návštěva gynekologa. Poslední menstruaci má žena kolem padesátky, velkou roli zde hraje genetika. „Menopauza je poslední menstruace, nikoliv celé období po poslední menstruaci, jak se lidé mylně domnívají,“ upozornil MUDr. Knaizl.

Nepravidelný cyklus může značit problém

Za nepravidelnou menstruaci může například stres nebo nepravidelný životní styl. „Krvácení je závislé na hormonálních změnách a ty se spouštějí z centrální nervové soustavy, když je organismus ve stresu, tak dochází k posunu,“ vysvětlil lékař. U mladých dívek podle něj chvíli trvá, než se cyklus ustálí. Vynechání menstruace si také mohou děvčata způsobit přílišným zhubnutím.

Nepravidelnou menstruaci by měly podle MUDr. Cibulky včas řešit hlavně ženy, které ještě nemají děti. V případě nějakého problému by totiž doporučoval včasné řešení. Vhodné je podle něj navštívit centrum asistované reprodukce. „To neznamená ihned takzvané oplodnění ve zkumavce, ale vyšetření, na která u gynekologa není čas. To znamená hormonální profil, folikulometrie, čili ultrazvukové vyšetření v polovině cyklu, změření výše sliznice v polovině cyklu, tedy kdy je sliznice nastimulovaná,“ vysvětlil.

Pozornost by měly věnovat ženy také krvácení mimo periodu, příčinou mohou být třeba polypy, které nemusí, ale mohou být projevem nádorového onemocnění.  „Radím neobcházet různé lékaře, ale jít za svým gynekologem, který vás zná a ví, co máte za sebou,“ řekl MUDr. Cibulka. „Na první pohled není zřejmé, o jaké krvácení se jedná a vyšetření může odhalit jinou příčinu,“ dodal.

Jak je to s tampóny a léky?

Samostatnou kapitolu tvoří menstruační pomůcky, moderní jsou ekologické menstruační kalíšky, podle MUDr. Cibulky jde také o věc vkusu. Jako odborník proti nim však nic nenamítá, nezavrhuje ani tampóny, i když při jejich používání existuje malé procento rizika toxického šoku. Naopak MUDr. Knaizl tampóny spíše nedoporučuje a radí ženám, aby se během menstruace nekoupaly raději ani s tampóny. „Pochva souvisí s dělohou a děloha má kanál, který potom přes vejcovody pokračuje do dutiny břišní, je to otevřená cesta infekci. Při menstruaci dochází k odlučování sliznice, která už může být částečně nekrotická,“ argumentoval.

Čtěte také

Jak na bolestivou menstruaci? Pokud žena ještě neměla děti, je určitá naděje, že po porodu se bolestí zbaví. „Porodní cesty, které nejsou zprůchodněny porodem, mohou klást při menstruaci odpor,“ řekl MUDr. Cibulka. Prostaglandiny nutí dělohu ke stahům a k vyprazdňování už před menstruací, proto se považují za prapůvodce bolestí a změnami nálad, řešením může být už 5 až 10 dní před menstruací začít užívat nesteroidní antiflogistika  typu Ibalgin, Ibuprofen, Brufen,“ poradil gynekolog.

autor: Veronika Albrechtová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio