Měsíční příjem nula, výdaje desetitisíce. I tohle zažívají někteří z nás v době nouzového stavu

3. duben 2020 08:20

Odhadnout, kdy zase budeme chodit třeba na koncerty, nedokáže v tomto okamžiku asi nikdo. Koronavirová pandemie a nouzový stav nás připoutaly doma. Umělce tak můžou čekat krušné časy. A platí to i o zvukařích.

„Naše aktivity měly být v Plzni v rámci Smetanovských dnů, nebo byly akce v Domě hudby, nic z toho ale není. Už minulý týden jsem se dozvěděl zrušení květnových oslav svobody v Plzni, dále různé ZUŠ open, to všechno se zrušilo. Předpokládám, že červen, který je pro nás vrcholem sezony, taky nebude,“ řekl zvukař Petr Walczysko z Dobřan.

Jak je to i v jiných oborech podnikání, tak i zde platí, že ačkoliv je příjem nulový, výdaje se bohužel nezastavily. „I když technika nevyjede, tak z účtu pořád odcházejí peníze. Auta stojí silniční daně, musíte udržovat nějaký vozový park, platit sklady, elektriku, účetní a podobně. Můžeme se bavit zhruba o 20 tisících měsíčně, a to je částka mimo živobytí,“ doplnil Petr Walczysko.

Čtěte také

Štěstím v neštěstí je to, že Petr Walczysko nemá zaměstnance, a tak při tom všem nemusí ještě řešit, co by s nimi v této situaci bylo. Je tu ale jiná potíž, protože pan Walczysko se rozhodl postavit si sklad na audiotechniku. „Jsou dané termíny, do kdy se má stavba postavit a zkolaudovat. Teď už vím, že kvůli letošní sezoně, která bude velmi špatná, se to v dané lhůtě prostě postavit nedá. Z toho samozřejmě plynou různé sankce a pokuty. Takže uvidíme, jak to všechno bude,“ doplnil.

Těžké období zažívají také další umělci a hudebníci

Bez práce je například i kapela Wband v čele s Janem Weinfurterem, která nejen koncertuje, ale také zvučí. „Naposledy jsme hráli na začátku března na fotbalovém plese v Mýtě. Několik týdnů nám teď zabral servis techniky, ale to se taky nedá dělat do nekonečna. Existenční potíže, myslím, že v oboru někoho potkávají už teď, protože řada lidí žije z měsíce na měsíc, a investice do techniky jsou opravdu velké. Pokud někdo inovuje a potkalo ho to v téhle době, tak je to velmi nepříjemné. Za nás věříme, že pokud by se rozběhl červen, tak se to dá přežít. Pokud by se to ale týkalo i léta, v což nedoufáme, bude to velmi kritické i pro nás, a budeme se rozhodovat, jestli budeme fungovat i nadále,“ uzavřel Jan Weinfurter.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio