Města a obce nakupují ochranné pomůcky na úřady

31. srpen 2020 14:15

Nejen v Domažlicích a v Chotěšově nakupují rukavice, roušky i desinfekci. Od 1. září totiž budou muset úředníci v práci znovu nosit roušky. Lidé přicházející na úřady také.

Od 1. září se na některá veřejná místa znovu vrátí roušky. Jako prevenci proti šíření koronaviru to požaduje Ministerstvo zdravotnictví. Lidé roušky budou muset nosit například na vnitřní akce, kde je víc než sto lidí, ale také ve veřejné dopravě nebo na úřadech. Města a obce na radnicích už některá opatření související s koronavirem udělala na jaře. Teď se na přísnější pravidla připravují znovu.

Stovky litrů desinfekce

Na odboru sociálních věcí v Domažlicích ukazovala opatření vedoucí odboru kanceláře domažlického starosty Dagmar Murínová: „Plexiskla jsme koupili na místa, kde je největší provoz, aby byly chráněné naše pracovnice i občané. Zaměstnanci jsou vybavení ochrannými štíty, rouškami, používají i rukavice.

Roušky v ČR od 1. září

Jako provizorní sklad používá domažlická radnice garáž. „Jakmile na pracovištích něco dojde, vydáme další materiál. Máme 268 litrů desinfekce v této budově plus další kanystry v další budově,“ řekla Murínová.

Zaměstnanci úřadu podle ní používají i doma šité roušky, i těch jednorázových prý mají dostatek, zásoby všech pomůcek vydrží minimálně na dva měsíce. „Ještě jsme dokupovali roušky i rukavice, na trhu bylo vše, rozhodně to bylo lepší než na jaře,“ doplnila.

Podobné přípravy chystají také na úřadě v Chotěšově na jižním Plzeňsku. „Je to zásah do rozpočtu, asi tak 30 až 50 tisíc,“ řekl starosta Daniel Koláček. „Uvidíme, jestli lidé budou chodit na úřady méně, možná je povinnost nosit roušku odradí,“ doplnil.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio