Mestlův dům v Plzni zřejmě zčásti vyrostl ze zpronevěřených peněz

29. březen 2021

Takzvaný Mestlův dům se nachází v Dominikánské ulici v Plzni a zaujme svým zajímavým vzezřením. Historie domu i jeho bezprostředního okolí ale také stojí za pozornost.

„Většinu výstavby historického jádra dnes tvoří činžáky z 19. století a Mestlův dům je právě jednou z těch výjimek, která je původní barokní stavbou, a nejen barokní,“ uvedl předseda spolku Zestínu Lukáš Houška. Autorem výzdoby domu je Jakub Auguston, významný plzeňský barokní architekt a stavitel. Ačkoliv dvouramenné schodiště u domu vypadá historicky, bylo postaveno až ve 20. letech 20. století.

Gotický portál v zadním traktu objektu, který občas bývá přístupný, a velmi silné zdivo budovy ukazují na to, že zde v minulosti stával gotický dům, který byl v baroku výrazně přestavěn. Přestavět jej nechal někdejší plzeňský purkmistr František Mestl v první polovině 18. století. „Zajímavé je, že tento purkmistr se proslavil tím, že zpronevěřil finance města. Pravděpodobně z části zpronevěřených peněz je postaven i tento dům,“ řekl Houška.

Prostor kolem Mestlova domu byl v minulosti naprosto odlišný. Stával zde například dominikánský klášter (dnes budova Krajského soudu), stejně starý jako františkánský, tedy z dob založení samotného města, který však byl roku 1899 zbourán. „Předtím, než byl zbourán, tady stávalo malé náměstíčko a ulice končila domem. Ten dům byl původně kostel sv. Ducha, první vysvěcený kostel v Plzni, ještě před sv. Bartolomějem, tedy opravdu jedna z nejstarších staveb ve městě,“ uvedl předseda spolku.

Po zbourání této stavby byla ulice výrazně prohloubena, aby byla spojena s okružními sady. „Tehdy tam ještě nevedl průtah, ale byly tam sady, kam se lidé mohli normálně procházet. Ulice se tudíž výrazně snížila a aby se do Mestlova domu dalo dále dostávat, bylo k němu přistavěno takové rádoby barokní schodiště, které mu dělá velkou parádu, vypadá moc hezky,“ zakončil povídání o Mestlově domě Lukáš Houška.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio