Město Klatovy otevírá nové speciální hřiště

7. červenec 2020 14:35

Klatovy mají další sportoviště. V ulici u Čedíku vybudovalo město nové hřiště pro parkour. Zástupci města ho budou oficiálně otevírat a předávat do užívání ve středu 8. července.

Parkour je relativně nový sport, při kterém se člověk snaží dostat z jednoho bodu do druhého pomocí různých přeskoků, přemetů a kotoulů. Věnují se mu hlavně mladí lidé ve městech. Jednotlivé prvky na novém hřišti mají simulovat běžné překážky v městském prostředí, jako jsou zdi nebo zábradlí.

Hřiště je kromě různých stěn, kvádrů a trubek, vybaveno na zemi i tlumící plochou, která na jedné straně umožňuje odraz při překonávání překážek, ale na druhé straně má bránit případnému zranění při pádu. Hřiště stálo necelé tři miliony korun.

V Klatovech funguje skupina parkouristů ve sdružení s názvem Freelance People. Vedou i parkourové kroužky pro děti, a bylo to právě toto sdružení, které iniciovalo vznik hřiště.

Nové parkourové hřiště je hned vedle dalšího speciálního sportoviště, a tím je hřiště pro workout. To je aktivita, kdy lidé cvičí s vlastní vahou na hrazdách, bradlech, kruzích nebo žebřinách. Nedaleko je ještě skate hřiště, takže celá tato lokalita je vyhrazena pro tzv. streetové aktivity. Hřiště jsou pod širým nebem, jsou přístupná prakticky neustále a jsou zdarma, takže jsou dostupná pro každého.

Slavnostní otevření nového parkourového hřiště proběhne ve středu 8. července od 17:30. Kromě oficiálního předání, se budou na místě prezentovat i parkouristé z Freelance People, kteří předvedou, co je na hřišti možné provozovat.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související