Město Plzeň chce získat a obnovit Papírenský park. Začalo se odklízením odpadků

18. leden 2023 19:40, aktualizováno

V Plzni by mohlo přibýt další místo k odpočinku. Město začalo s úklidem Papírenského parku. Zarostlé a odpadky poseté území zatím patří soukromému majiteli, Plzeň ho nyní chce získat do svého vlastnictví.

Historie parku sahá až do 19. století. Na tomto místě kdysi vznikla papírna a později si zde její majitel postavil vilu a kolem ní udělal velkou zahradu. Už téměř dvě desítky let ale pozemek nikdo neudržuje.

V těchto dnech se v parku intenzivně pracuje, úklidová firma odtud denně vyveze 600 až 700 kilogramů odpadu. Nejhůře je na tom betonová bouda poblíž jezírka, kde přebývali lidé bez domova, ta odpadky přímo přetéká.

Intenzivní péči je třeba věnovat také dřevinám. „Máme hotové pozitivní probírky a prosvětlení prostoru, prořezali jsme náletové dřeviny a ponechali ty perspektivní. Kmeny stromů, které během let samovolně popadaly, i těch pokácených tu z větší části necháme, budou sloužit jako biotop pro hmyz a další drobné živočichy,“ popsala vedoucí úseku zeleně Správy veřejného statku města Plzně Lucie Davídková.

Budoucí podoba parku zatím jasná není. Letos by mělo být zadáno zpracování architektonické studie, pro utvoření rámcové představy bude důležitý i názor veřejnosti. „Počítáme s tím, že obnova parku bude trvat minimálně pět až sedm let, celý proces se bude odvíjet mimo jiné od toho, jak se dřevinám podaří revitalizovat. Po dobu přípravných prací bohužel zůstane z bezpečnostních důvodů park uzavřen. Věříme ale, že čekání se vyplatí, Papírenský park se stane krásný místem k odpočinku a bude vyhledávaný stejně jako v době svého vzniku,“ doplnila mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio