Město Plzeň nabízí sportovním organizacím finanční pomoc

16. únor 2021 07:20, aktualizováno

Přesto, že amatérské sportovní týmy nemohou trénovat, musí se starat o svůj majetek, a to zahrnuje placení nájmu a energií. Město Plzeň se rozhodlo sportovním klubům pomoci a chce mezi ně rozdělit 8 milionů korun.

Sportovní týmy platí nájem za tělocvičny a sportoviště i přesto že je v této době nemohou využívat. Řada klubů také spoléhá na to, že jejich členové nebudou naléhat na vrácení členských příspěvků za dobu, kdy se nemůže trénovat. Město Plzeň se rozhodlo sportovním klubům pomoci. Jednotlivá dotace může dosáhnout maximálně 250 tisíc korun. Žádosti mohou týmy podávat od 10. do 17. března.

V tělocvičnách plzeňské Lokomotivy se trénuje profesionální házená, futsal a národní badmintonové centrum. „Ostatní kluby prakticky ze dne na den přerušily svou činnost a pokud netrénují, tak jim nájem neúčtujeme,“ vysvětlil šéf TJ Lokomotiva Plzeň Pavel Froněk.

TJ Lokomotiva má lednovou ztrátu 80 tisíc korun

Plzeňská Lokomotiva provozuje kromě městských sportovišť na Slovanech i ta vlastní a jejich provoz si musí financovat sama. Každoročně staví na začátku zimní sezóny velkou nafukovací halu na tenis a beachové sporty. Za leden však může Lokomotiva počítat z nafukovacích hal jen ztráty, a to 80 tisíc korun za energie. O nabízenou pomoc města Lokomotiva určitě požádá.

I plavecký klub Slavia VŠ Plzeň, provozující městské bazény na Slovanech a Lochotíně, je v milionové ztrátě. „V roce 2020 jsme žádali o všechny možné dotace, které byly vypsané, ať to bylo na úrovni města nebo státních dotací,“ sdělila tajemnice Slávia VŠ Plzeň Radka Bažilová.

TJ Sokol Doubravka nebude vracet členské příspěvky

Ani plzeňští Sokolové na Doubravce nesportují. V minulém roce jim pomohla více než 40 tisíci místní radnice, letos se budou snažit dosáhnout i na novou dotaci, kterou by využili na vytápění areálu v Hřbitovní ulici. Doubraveckému Sokolu by mělo pomoci i to, že nebude svým členům vracet členské příspěvky. Plánují se spíše dohodnout na jejich snížení pro letošní rok.

Podobně se rozhodli i lukostřelci z LK Plzeň 1935. Klub se dokázal situaci přizpůsobit a trénuje venku. O dotaci města proto žádat nebude. „V našem případě byly objednávky tělocvičen včas zrušeny. Takže jsme nehradili nic navíc, co nebylo reálně využito,“ oznámil šéftrenér Jan Šípek. Údržba venkovního sportoviště je podle něj standardní.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio