Město Plzeň opravuje hned několik mostů a lávek

27. červenec 2020 07:20

Největší probíhající opravou, která výrazně ovlivňuje dopravu v Plzni, je rekonstrukce mostu v Těšínské ulici přes Úslavu. Dnes začíná i další fáze rekonstrukce Rooseveltova mostu. A ode dneška bude zcela uzavřená také lávka pro pěší a cyklisty v Českém údolí mezi ulicí K Lávce a Valchou.

„Vedení města pečlivě sleduje stav mostů a lávek v Plzni a snažíme se, co nejdříve přistoupit k opravám, pokud je to nutné. Na letošek je naplánováno hned několik rekonstrukcí. Z těch zásadních je to oprava mostu v Těšínské ulici přes řeku Úslavu, kde bychom chtěli do konce prázdnin stihnout opravu, kam sice nemůže individuální automobilová doprava, ale třeba pěší či cyklisté projdou a projede i veřejná doprava.

Příští víkend nás čeká drobná oprava mostu Ivana Martina Jirouse u vlakového nádraží Jižní Předměstí s tím, že tam nebude moci projet žádná doprava, ale pěší a cyklisté mohou využít lávku. A největší akcí, která bude probíhat do podzimu, za nejvíce peněz je most mezi Liticemi a Valchou. Vznikne tam téměř nový most a jeho kvalita se zvýší i tím, že nově přes něj povede širší chodník, takže pěší i cyklisté budou moci bez problémů procházet,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule z TOP 09.

Další významnou stavbou je rekonstrukce Rooseveltova mostu. Tam práce začaly dnes a potrvají přes dva měsíce. Oprava vyjde zhruba na 12 milionů korun. „Když jsme loni prováděli generální opravu mostu, tak jsme zjistili, že stav spodní části stavby je horší, než se čekalo. Proto jsme na letošek připravili opravu pilířů s tím, že budou asanovány. Využili jsme i toho, že Ředitelství silnici a dálnic dělá opravy v Tyršově ulici, takže se ty práce zkoordinovaly. Nijak jinak by neměly zasáhnout do dopravy než to, co už je dnes omezeno dole na Tyršově ulici s tím, že v horní části mostu nebude provoz omezený vůbec,“ doplnil náměstek.

V Plzni se rekonstruuje i několik lávek

„Nejzásadnější je oprava lávky přes České údolí na cestě do Litic od Výsluní, která začíná právě dnes. Tam je nepříjemné to, že lávku, která je důležitou spojnicí pro pěší a cyklisty, musíme zcela uzavřít. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat, maximálně to bude měsíc. My doufáme, že pokud nám bude přát počasí, mohla by být uzavírka mnohem kratší. Co se týče dalších větších zásahů, bude se opravovat i lávka v Železniční ulici, která by se měla v nejbližší době úplně uzavřít. V srpnu by pak měly proběhnout samotné práce. Drobnější zásahy už jsme provedli na dalších lávkách, například v Cukrovarské ulici, v Koperníkově ulici, na lávce mezi Božkovem a Koterovem nebo na Vokounově lávce. Takže těch oprav je letos skutečně hodně,“ uzavřel Michal Vozobule.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio