Město Tachov obnovuje zničený Mariánský sloup

4. březen 2023 14:20, aktualizováno

V Tachově postupně obnovují Mariánský sloup. Ten nepřežil minulý režim, zbyly z něj jen trosky a torza soch. Dokonalá kopie barokního sloupu bude v budoucnu znovu dominantou opraveného tachovského náměstí, kterou město připravuje.

„Mariánský sloup stál na tachovském náměstí od roku 1732 a měl ochraňovat před morem a jinými zkázami,“ připomíná historii sloupu ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková. „Byl to vysoký sloup s podstavcem, nahoře se skvěla socha Immaculaty, tedy Neposkvrněné Panny Marie. Dolní sochy představovaly světce: Josefa, Václava a Floriana.“

Sloup byl dle historických záznamů definitivně odinstalován v roce 1974. Uvádí se, že pilon nebyl udělán příliš kvalitně a pracoval na něm zub času, někdy se ale spekuluje o tom, zda nešlo spíše o záměrné poničení.

Zbytky podstavce a více či méně zachovalé sochy, někdy jen torza soch, světců jsou v tachovském muzeu, torzo Immaculaty přečkalo v kostele. Při obnově sloupu začalo město Tachov právě sochou Panny Marie. „Původní socha je zrestaurovaná a loni byla vyhotovena kopie,“ potvrdila Soňa Vrbová z tachovského odboru rozvoje a investic. Na obnovu sochy přispěl Plzeňský kraj částkou 120 tisíc korun, celkové náklady se vyšplhaly téměř na půl milionu.

Mariánský sloup jako ozdoba opraveného náměstí

Socha Immaculaty stojí teď dočasně v tachovském zámku. Kopii vytvořil akademický sochař Jaroslav Šindelář mladší. „Socha je vyrobena z božanovského pískovce, tedy z velmi trvanlivého kamene. Z původní sochy jsem pro repliku využil svatozář opravenou kovářem,“ popisuje.

V letošním roce žádá město Tachov Plzeňský kraj o dotaci na obnovu podstavce Mariánského sloupu. Město se také pustí do konzervování a obnovy další sochy, tentokrát svatého Václava, již bude financovat ze svého rozpočtu. Náklady se pohybují kolem 420 tisíc korun. Na závěr chce město zakonzervovat originály a pořídit kopie soch svatého Floriána a Josefa. Dokonalá kopie Mariánského sloupu v budoucnu ozdobí náměstí, jehož opravu město připravuje.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio