Město Tachov otevírá po rekonstrukci společenský areál Mže

6. únor 2023 18:48, aktualizováno

V Tachově proběhla rekonstrukce společenského areálu Mže. Díky modernizaci kina se nyní diváci mohou těšit na filmové novinky, sál nabídne i další akce.

Po letech diskusí, jak areál opravit, a po více než rok trvající rekonstrukci za téměř 100 milionů korun má příhraniční město znovu kam vyrazit za kulturou a dalšími zážitky. Ve vstupní části objektu najdeme pokladnu, šatny účinkujících a zázemí pro personál. Následuje foyer s šatnou pro diváky, bufetem a sociálním zařízením. Jádrem areálu je pak moderní kino. „Původní zařízení, které jsme tu měli, nebylo digitální, takže jsme nemohli promítat firmy v aktuální distribuci. Zpoždění od premiéry jsme mívali půl roku až rok,“ vzpomíná Pavel Bluma z odboru rozvoje a investic tachovské radnice.

Teď je ale všechno jinak. Digitální kino disponuje novým serverem, promítačkou a také magnetickou smyčkou, která poslouží lidem se sluchovým postižením. Ti se díky smyčce mohou svým naslouchátkem napojit na kinozařízení a následně jim naslouchátko začne přehrávat stejný zvuk jako kino.

Vzhledem k tomu, že Tachov jiné větší zařízení tohoto typu nemá, kinosál s 259 sedadly a prostorem pro vozíčkáře se bude využívat víceúčelově. Mohou se tu pořádat zasedání zastupitelstva, přednášky, divadelní představení i koncerty.

Opravený areál Mže už zahájil zkušební provoz, oficiální otevření je naplánováno na přelom března a dubna. To areál pozve veřejnost na Mezinárodní potápěčský festival filmu, fotografie a dětské výtvarné tvorby PAF Tachov.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio