Městům a obcím pomáhají mobilní aplikace

15. leden 2019 07:20

Města a obce v Plzeňském kraji čím dál více využívají nejrůznější mobilní aplikace, zaměřené na provoz MHD, hlášení závad nebo varování před záplavami.

Řada měst a obcí v kraji nabízí svým obyvatelům i turistům nejrůznější mobilní aplikace. Jsou zaměřené například na hlášení závad na městském majetku nebo na provoz MHD, poskytují běžné informace z obce, turistické průvodce, ale také například varovný systém v případě blížících se záplav. Nejdále je ve využívání chytrých technologií Plzeň, která už několik let buduje koncept takzvaného chytrého města Smart City Plzeň.

Plzeň má pro své obyvatele k dispozici nabízí několik mobilních aplikací a informačních portálů, kde se shromažďují různá data o městě. Úspěšnou aplikací je například plzni.to, která se stala inspirací i pro další města. Má mobilní i webovou podobu a lidé mohou jejím prostřednictvím hlásit poruchy a nedostatky na městském majetku, černé skládky nebo poškozenou zeleň. Aplikace zobrazuje mapu s hlášenými závadami i údaje a komentáře o jejich řešení. Díky aplikaci se už podařilo vyřešit přes 4100 podnětů od lidí.

Bezpečnost dětí i doprava ve městě

Průkopníkem aplikace zajišťující bezpečí dětí ve školních družinách byla 26. základní škola ve Skupově ulici v Plzni. Každý, kdo přijde dítě vyzvednout, dostane čipovou kartu svázanou se jménem. U vchodu přiloží kartu ke čtečce a hned vidí, jestli je dítě v učebně, na školních pozemcích nebo v jídelně. Vychovatelce zároveň přijde na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel. 

Chytré technologie usnadňují Plzeňanům také orientaci ve městě, informují o osobní i hromadné dopravě. Aplikace Moje PMDP, tedy Plzeňské městské dopravní podniky, umí vyhledávat odjezdy ze zastávky a spojení s aktuálními časy, a to včetně započítaného případného zpoždění. Další aplikace Karkulka umožňuje rezervovat si vůz v projektu sdílení osobních aut, který dopravní podniky provozují. Kromě toho Smart City Plzeň nabízí i vizualizaci intenzity dopravy ve městě, která například ukazuje, jaký dopad má na dopravu stavební činnost. 

Pozadu nezůstávají ani ostatní města a obce v Plzeňském kraji. Využívají například varovný výstražný systém, který občany upozorní na zvedající se hladinu řeky a hrozící záplavy. Další aplikace umožňují lidem zjistit, co se právě projednává v radách měst a obcí. Řada radnic také zasílá registrovaným zájemcům elektronicky hlášení obecního rozhlasu a informace o vypínání elektřiny nebo vody. 

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio