Meteorologická budka opět měří v plzeňských sadech

3. červen 2005

Secesní meteorologická budka po opravách opět slouží v centru Plzně v Kopeckého sadech. Na moderních elektronických přístrojích, které zvenčí vypadají jako historické, si lidé mohou přečíst čas, údaje o tlaku, vlhkosti i teplotě vzduchu. Nově je zde i otáčivá mapa hvězdné oblohy, na níž bude vždy nastavena aktuální večerní obloha pro Plzeň. Pozměněná je i východní strana budky s mapou města a okolí. Mapa je větší a jsou zde uvedeny místo původních sociologických údajů zeměpisná data.

Budka pocházející z přelomu 19. a 20. století se naposledy opravovala v roce 1997. Od té doby ale mírně zchátrala, a tak ji nechala hvězdárna kompletně obnovit. Přesto se ale vyskytly ještě určité problémy. Ředitel Hvězdárny a planetária v Plzni Lumír Honzík si postěžoval, že zlobí hodiny, které vlivem výkyvů teplot neukazují tak, jak mají. Je v nich totiž umístěn strojek z umělé hmoty a je třeba ho tedy nechat předělat na kovový.

Logo

Podobné meteorologické sloupy se stavěly ve všech větších městech. Od počátku 20. let 20. století začala plzeňskou budku udržovat místní firma Optik Pavel. Později ji stát zabavil. Od roku 1959 ji začala spravovat hvězdárna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio