Meteorologové znovu varují před sněžením a silným větrem

8. leden 2019 07:15

V Česku bude znovu silně sněžit. Meteorologové proto vydali výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí skoro pro celé území Česka.

Na horách napadne od dnešního do středečního rána až 40 centimetrů sněhu. V nižších oblastech to bude 5 až 15 centimetrů.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se k tomu navíc přidá silný vítr. Foukat začne brzy ráno v západní polovině republiky, postupně se dopoledne rozšíří i na východní polovinu Čech a také na Českomoravské vrchovině. V Čechách může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a na horách kolem 90 km/hod.

Hrozí i sněhové jazyky

Kvůli sněžení a silnému větru se budou od středních poloh během dne na silnicích místy tvořit sněhové jazyky nebo závěje. V Čechách v polohách do 600 metrů nad mořem meteorologové očekávají srážky smíšené nebo dešťové, proto tam může místy ležet mokrý sníh a sněhové jazyky tam tudíž nebudou až tak časté.

Při cestování by řidiči měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Při cestách do hor by neměli zapomínat na sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách by lidé měli dodržovat pokyny Horské služby.

autor: jik | zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Spustit audio