Mezi Dolany a Chrástem na Plzeňsku pokračuje rekonstrukce silničního mostu přes Berounku

V tuto chvíli z mostu zbyly jen dolní oblouky a pilíře, celý vršek je pryč. Most je starý devadesát let a opravu už nutně potřeboval. Pro řidiče, kteří potřebují jet od Dolan do Chrástu to ale znamená několikakilometrovou objížďku přes Plzeň. 

Dělníci už zbourali celou svrchní část mostu, takzvanou mostovku a v těchto dnech pracují na sanaci pilířů. „Zatím stavba běží podle schváleného harmonogramu. Teď probíhá bednění vyztužujících pilířů a provádí se armatura. Hlavním požadavkem při rekonstrukci mostu bylo, aby došlo k rozšíření jízdních pruhů, aby zde vznikl regulérní chodník pro pěší a aby bylo zvýšeno zatížení mostu,“ popsal technický ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Martin Vít.

Most byl postavený začátkem 20. století a jeho stav před rekonstrukcí byl havarijní, nacházel se v pátém stavu z celkové sedmistupňové škály.

Rekonstrukce mostu silně ovlivnila hlavně řidiče, kteří potřebují jet od Dolan do Chrástu a zpět. Objížďka totiž vede přes Plzeň a jejich cesta se tak protáhne o zhruba 19 kilometrů. Podle Martina Víta ale překvapivě žádné vážné stížnosti na Správu a údržbu silnic nepřišly.

Řidiči práce na mostu respektují

„Musím se přiznat, že mě to docela překvapilo, protože komunikace 2/180, která vede přes most v Dolanech je jedna z nejvytíženějších v Plzeňském kraji, a veškeré dotazy byly prakticky před zahájením stavby z jakési obavy. Nicméně v současné době od zahájení úplné uzavírky jsme nezaznamenali žádné výrazné dotazy. Tímto bych chtěl účastníkům silničního provozu poděkovat, že tuto ztíženou situaci respektují, abychom mohli rekonstrukci zdárně dokončit a most mohl sloužit bez problémů dalších minimálně sto let,“ dodal Martin Vít.

Na otevření mostu se těší například provozovatel kempu u Dolanského mostu František Bock: „Ta objížďka přes Plzeň je pro Nás velká komplikace. Když trefíte špatný čas, popojíždíte v koloně a třeba kruhový objezd na Bílou Horu je věčně ucpaný. Já konkrétně se sem ráno brodím přes řeku, když není velký průtok. Nebo tu máme pro sebe loďku, ke které ale někdo musí jít a odemknout jí. I to už je ale komplikace.“

Rekonstrukce Dolanského mostu potrvá až do podzimu. Zprovozněný bude 15. listopadu.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio