Mezigenerační centrum Totem v Plzni má další nové prostory

11. březen 2020 14:35

Objekt, který se nachází ve čtvrtém městském obvodě na Doubravce, původně využívala Vodárna města Plzně, nechalo město opravit. Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem díky tomu začne lépe rozvíjet své aktivity právě v tomto obvodě.

Mezigenerační centrum Totem ve svých centrech pořádá různé pohybové, vzdělávací, tvořivé nebo literární aktivity. „Teď například centrum na Nové Hospodě rozvinulo krásnou aktivitu, kdy se pěstouňátkům vytvářejí kufříky, aby měly i tyto děti svoji historii. Dále třeba pletli čepičky na novorozenecké oddělení. Vlastně se hledají taková témata, která jsou lidsky krásná,“ řekla ředitelka Totemu Vlasta Faiferlíková.

V dočasných působištích na Doubravce a na Nové Hospodě chodí do Totemu asi 400 lidí, hlavně seniorů. „Loni se v těchto pobočkách uskutečnilo 226 jednorázových akcí. Otevřeli jsme pět kurzů trénování paměti, čtyři pohybové kurzy, uspořádali dva letní příměstské tábory,“ popsala ředitelka Totemu Vlasta Faiferlíková. Hlavní centrum na Lochotíně má v sociální službě 500 seniorů. Týdně projde aktivitami pobočky 1000 lidí od matek s dětmi po důchodce.

Doubravečtí mají konečně svůj vlastní prostor

V novém zázemí na Doubravce budou aktivity určené jen pro skupiny do 15 lidí. Těmi jsou například trénování paměti, tvořivé techniky nebo výuka cizích jazyků. „Zůstává sokolovna na cvičení, pro větší akce budeme dál využívat D-klub a místa, která tahle klubovna nepojme. Přesto to považuji za nejdůležitější okamžik, že Doubravečtí dostali svoje doma,“ doplnila Vlasta Faiferlíková.

Do budoucna chce město umožnit Totemu, aby mělo ve všech čtyřech městských obvodech své stálé místo. „Zatím toto místo měli pouze na Lochotíně v ulici U Jam, druhé místo mají ode dneška v Těšínské na Doubravce, další rekonstrukce probíhá ve třetím obvodu v Prostřední ulici číslo 48 a poslední místo na Slovanech bude vybudováno současně s Domovem zvláštního určení pro seniory ve Chvojkových lomech někdy v letech 2022 – 2023,“ uvedl radní pro ekonomiku a byty David Šlouf (ODS).

Kompletní rekonstrukce budovy v Plzni na Doubravce stálo téměř čtyři miliony korun.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio