Mezinárodní folklorní festival roztančí Plzeň!

1. červen 2015

Už tento týden Plzeň a další místa v jejím okolí roztančí 19. Mezinárodní folklorní festival CIOFF® PLZEŇ 2015. Proběhne ve dnech 3. - 7. června a příznivci folkloru se letos mají opravdu na co těšit! Ať máte rádi lidový tanec a hudbu, obdivujete pestré kroje nebo se rádi seznamujete s kulturou exotických a vzdálených míst, přijdete si na své. A festivalová atmosféra vás nadchne!

Mezinárodní folklorní festival CIOFF® Plzeň je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění. Každým rokem se ho účastní kolem dvacítky dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí včetně hostů z exotických míst světa.

Letos se festival hrdě řadí do bohaté kulturní nabídky, kterou nabízí Plzeň, Evropské hlavní město kultury. Organizátoři festivalu tak při letošním výběru účinkujících kladli důraz právě na evropský rozměr festivalu – jejich pozvání přijaly vynikající soubory ze Slovenska, Německa, Polska, Velké Británie, Bulharska a Kypru. Netrpělivě jsou očekáváni i hosté z Portorika a ze Srí Lanky, kteří se v České republice díky plzeňskému festivalu představí poprvé.


Náš tip
Mikrofony Českého rozhlasu Plzeň budou přímo v centru festivalového dění! Natáčet budeme pořad lidových muzik a zpěváků - „Večerní muzikantské dostaveníčko" v sobotu 6.6.od 20 hodin na scéně U Branky. V pořadu vystoupí lidové muziky z České republiky i ze zahraničí, moderuje Michaela Vondráčková.

Festivalový program ve středu 3. června od 19:00 otevře „Folklorní večer“ v přírodním amfiteátru lázeňského parku v Konstantinových Lázních. Ve čtvrtek 4. června se program přenese pod lípy vrčeňské návsi, kde také od 19:00 proběhnou vystoupení zahraničních hostů. Od pátku do neděle se pak už festival natrvalo usadí v Plzni, především na hlavní festivalové scéně „U Branky“ ve Smetanových sadech.

V letošním roce v rámci festivalu proběhne také samostatný komponovaný pořad folklorních souborů širšího Plzeňska nazvaný „Plzeňská věž převyšuje kopce…“, který v neděli 7. června od 15:00 rozezní nádherné prostory Velkého divadla J. K. Tyla v Plzni.

Foto z Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ

Stovky květů pro Morrisovi muže a portorický temperament

O zajímavé okamžiky během letošního plzeňského festivalu rozhodně nebude nouze. Postarají se o ně určitě třeba „Morrisovi muži“ z anglického Saddleworthu. „Saddleworth Morris Men“ představují tradiční, ryze mužské a obřadní anglické tance. Původ tanců „Morris dance“ je neznámý, ale doklady o něm se objevují už ve 14. století. Co vás ale na „Morrisových mužích“ kromě tance zcela určitě zaujme, to je jejich speciální obuv s kovovou podrážkou a hlavně klobouky s desítkami živým květů. Podle zvyku tanečníků je třeba hlídat, aby květiny byly stále čerstvé, a tak si pánové z Anglie budou muset v Plzni denně o hodinku přivstat, aby stihli upravit své květinové klobouky na další den.

Pozornost plzeňského festivalového publika jistě vzbudí i soubor ze vzdáleného Portorika. Je proslulý svým temperamentem a ve svém repertoáru má jak tance prezentující španělské - evropské vlivy, tak i vlivy africké.

Jak se správně tančí plena nebo salsa? I to na plzeňském mezinárodním folklorním festivalu letos uvidíte a dokonce můžete i sami vyzkoušet. Připraveno je totiž hned několik workshopů lidových tanců přímo ve Smetanových sadech. Roztančená ulice může být třeba i vaším letošním největším festivalovým zážitkem!

Mezinárodní folklorní festival CIOFF PLZEŇ

Spustit audio