Michail Bulgakov: Dopis vládě SSSR

15. květen 2021

Text ruského prozaika a dramatika Michaila Bulgakova napsaný poté, co byl autor literárně odepsán. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Schwarz
Připravila: Alena Zemančíková
Překlad: Magdaléna Nováková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2011

Dílo Michaila Afanasjeviče Bulgakova, spisovatele, který svým stylem ovlivnil celé literární generace a stal se neodmyslitelným jménem moderní literatury, je také zřetelnou zprávou o vítězství ducha nad tupou diktaturou, má okouzlující humor, je oslavou lásky, která vše překonává, popírá povinnou materialistickou doktrínu tím, že s lehkostí zachází s nadpřirozenými postavami i jevy, ukazuje tvůrčí svobodu jako nutnou podmínku svobodné existence.

V roce 1929 byly všechny jeho práce včetně Bílé gardy, románu, který (z ne zcela pochopitelných důvodů) měl v oblibě Stalin, zakázány. Bulgakov píše Dopis vládě SSSR, v němž výstižně shrnuje svoji situaci a žádá o možnost pracovat v některém z moskevských divadel v jakékoli profesi anebo, neuzná-li to sovětská moc za vhodné, o svolení k emigraci.

Zemřel 10. března 1940 na vrozenou ledvinovou nemoc a je pohřben v Moskvě na Novoděvičím hřbitově. Jeho největší román, Mistr a Markétka, vyšel v Sovětském svazu až roku 1967.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.