Microgreens - doma vypěstovaná zelenina i pro ty bez zahrádky

11. únor 2016

Nemáte zahrádku a přesto byste rádi jedli čerstvou zeleninu v biokvalitě? Pusťte se s elánem do jejího pěstování a vyzkoušejte microgreens

Microgreens můžeme česky volně přeložit slovem minizelenina nebo minisaláty. Jsou to na výhonky vypěstované rostlinky ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny. Jako mickrogreens se hodí např. řeřicha, roketa, rukola, různé druhy salátů, brokolice, mangold, špenát, ředkvička, řepa a další. Chybu neuděláme ani s obilovinami – určitě znáte mladý zelený ječmen, také ten si můžeme sami vypěstovat. Lze použít i semínka prošlá, obvykle ještě 2 roky po záruční době vyklíčí. K dostání jsou také speciální směsi na microgreens.

Proč pěstovat?

Výhonky zeleniny zvané microgreens mají vysoký obsah vitamínů a minerálů, jsou schopny nám dodat energii. V porovnání s běžnou zeleninou se minizelenina vyznačuje také intenzivnější chutí a v neposlední řadě nám ozdobí jídlo (v oblibě ji mívají kuchaři v restauracích) a třeba i stůl jako jarní a velikonoční dekorace.

V jaké nádobě?

Na pěstování microgreens nemusíme nakupovat drahé nádoby, můžeme recyklovat to, co je doma zrovna po ruce. To znamená kelímky od jogurtů, plechovky, plata od vajec, tetrapaky na mléko, polystyrenové tácky od zeleniny, termoboxy na jídlo i plastové krabičky na dorty.

V jakém substrátu?

Minisaláty nepotřebují moc místa, menší a drobnější semínka můžeme pěstovat na vatě (řeřicha, roketa), náročnější zeleninu ve 2-3cm vrstvě substrátu nebo perlitu (ředkvička, řepa, salát). Substrát nesmí být příliš výživný, ideální je substrát pro ekologické zemědělství, směs pro bylinkovou zahrádku.

Jak pěstovat?

Vybranou nádobu dole proděravíme, aby mohla odtékat voda, tím microgreens ochráníme před přelitím (tetrapak s víčkem má tu výhodu, že odtokový otvor už je hotový). Substrát rovnoměrně rozložíme a navrch nasypeme semínka. Neměla by být těsně vedle sebe, protože pak by rostlinky nemohly dýchat a mohly by trpět chorobami, takže asi 1 semínko na 1cm. Aby semínka vyklíčila, potřebují tmu, proto je překryjeme substrátem, perlitem (jím budou dobře prorůstat) nebo alespoň papírovým ubrouskem. Pokud budeme dávat víčko a minizeleninu chceme mít v nádobě delší čas, proděravíme i víčko. Po výsevu pečlivě zalijeme, potom zaléváme jednou denně, po vyrašení můžeme i častěji. Důležité: zaléváme vždy tak, aby podklad (substrát, perlit nebo vata) zůstával vlhký, ale ne mokrý.

Kdy konzumovat?

Minisaláty sklízíme většinou po týdnu, když dorostly do výšky 4-5cm. Přidáváme do jídel, salátů, pomazánek, můžeme zobat i samotné. Čím menší rostlinka, tím intenzivnější chuť.

Spustit audio