Mikrobiolog Jaroslav Hrabák získá Cenu města Plzně

24. září 2015

Prestižní ocenění letos připadne plzeňskému vědci, jeho výzkum má pomoci zvýšit šance pacientů na přežití.

S udělením ceny Jaroslavu Hrabákovi dnes souhlasili plzeňští radní. Úspěšný výzkum plzeňského vědce v oblasti rozpoznávání takzvaných panrezistentních bakterií směřuje ke zvýšení šancí pacientů na přežití.

Udělení ocenění teď musí ještě schválit zastupitelé. Pokud se tak stane, bude čtyřiatřicetiletý mikrobiolog asi nejmladším laureátem ceny.

Výzkum Jaroslava Hrabáka se soustřeďuje na lepší pochopení antibiotické odolnosti. Má také pomoci nastavit preventivní opatření, která by měla pomoci uchovat účinnost antibiotik používaných k léčbě nejzávažnějších infekčních onemocnění.

Mikrobiolog Hrabák vystudoval původně biomechaniku a lékařské inženýrství na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity. Poté dál studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni, kde získal doktorát z lékařské mikrobiologie.

Plzeňský vědec dnes sám přednáší, publikuje v odborných časopisech a stal se také docentem lékařské mikrobiologie a navíc i manažerem nového Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Za své výzkumy získal také Cenu Neuron pro mladé vědce.

Cena města Plzně byla poprvé udělena v roce 1968, dvakrát pak v sedmdesátých letech a poté až v roce 1991. Od roku 2010 ji město udílí každý rok. Ocenění je určeno zejména jednotlivcům a vědeckým kolektivům za významná vědecká díla v oboru společenských věd, za objevy v oboru přírodních věd nebo za rozvinutí technického pokroku novými technologiemi. Je ale možné ji udělit i za významné umělecké dílo spojené s Plzní.

V minulosti ji získal například kybernetik Josef Psutka za zásadní podíl na rozvoji umělé inteligence a za výzkum v oblasti rozpoznávání řeči počítačem. Dalším nositelem tohoto ocenění je například také archeolog a zakladatel studia archeologie na Západočeské univerzitě v Plzni Evžen Neustupný.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio